10 savjeta za osvježiti dom na brz, jednostavan i jeftin način

deset savjeta kako osvježiti vaš dom na brzinu

S obzirom da je većina nas pospremila blagdanske dekoracije, da vani nema snijega, ali nije ni proljeće da možemo uživati na uređenoj terasi, u periodu smo kada nam je dom nekako najdosadniji. Možda je do poznate siječanjske depresije, ali ovaj mjesec definitivno nije onaj kada ćemo otići do nekog dućana s kućanskim dekoracijama i smišljati kako i kojima sitnicama osvježiti naš dom. Vani je neko, u najmanju ruku, čudno vrijeme jer uskoro će veljača, mjesec kada počinjemo lagano jedva čekati proljeće, toplije dane i gole noge, a još prava zima nije ni počela. S obzirom da očekujemo kako će proljeće u najboljem slučaju doći tek u travnju, sada je vrijeme da malo osvježite svoj dom. Neka to budu sitnice koje će vam popraviti raspoloženje, a neće iziskivati puno vremena, truda ni novaca. U nastavku pogledajte deset savjeta kako osvježiti vaš dom na brzinu.

Kupite cvijeće

Cvijeće kao dekoracija
Cvijeće kao dekoracija

Iako nije proljeće, začuditi ćete se koje sve cvijeće možete kupiti na placu. Čak i tete kumice prodaju ljiljane, tulipane i zumbule. Cvijetni trg u Zagrebu uvijek je pun cvijeća, a ako želite jako puno cvijeća za najmanje novaca, posjetite tržnicu cvijeća u vašem gradu. U Zagrebu se nalazi na Žitnjaku i svi dućani rade uglavnom do 10 sati ujutro. Cvijeće će osvježiti vaš dom i učiniti će da vam se proljeće čini iza ugla. Tulipane recimo možete kupiti u raznim bojama koje će podići vaš dom u trenu.

Kupite voće

Voće kao dekoracija
Voće kao dekoracija

Ukoliko niste tip osobe koja voli cvijeće ili vam je to trenutno bacanje novaca, kupite voće, recimo naranče, limune, jabuke i grejp. Voće možete napuniti u zdjele, ali i visoke staklene prozirne vaze kao i staklene vaze u bilo kakvim oblicima. Od njega možete napraviti odlične šarene dekoracije, a možete ga koristiti i za svakodnevno rađenje svježih cjeđenih sokova ili pak za jelo. Na taj način ćete se natjerati da u svoj organizam unesete malo vitamina, a dom će vam dobiti posebnu svježinu, a i miris - naravno, ako na dobrom mjestu kupite ili nabavite voće. 

Nabavite nove jastučnice za kauč

Šareni jastuci
Šareni jastuci

Ako ste šarene jastučnice za jastuke na vašem kauču davno kupili, ali ih nikad niste promijenili, sada je vrijeme. Ako ih nemate, kupite ih jer su jednostavan, brz i jeftin način za osvježenje vašeg dnevnog boravka. Svakom boravku dobro dođe malo boje i promijena, a najjednostavnije ju je unijeti novim jastucima.

Dodajte krzno ili čupave dekice u dnevni boravak

Krzno i čupave deke kao dekoracija
Krzno i čupave deke kao dekoracija

S obzirom na to da nas hladno vrijeme tek očekuje, dekice koje izgledaju poput krzna ili su neodoljivo čupave i vunene, idealne su za osvježenje doma u ovo vrijeme kada s nestrpljenjem očekujemo snijeg da ga što prije "odradimo" kako bi što prije došlo proljeće. Možete ih koristiti kao dekice na kauču, ali najbolje je kada ih prebacite preko stolica i fotelja - na taj način su moderne i udobne, a u trenu promjene izgled vašeg boravka.

Reorganizirajte svoju policu za knjige po bojama

Knjige reorganizirane po bojama
Knjige reorganizirane po bojama

Ako imate policu za knjige, probajte je reorganizirati i posložiti po bojama. Vjerovali ili ne, knjige posložene na taj način vašem će domu, boravku ili pak prostoriji u kojoj se nalaze dati dašak boje. Vizualno ćete posvijetliti i pošareniti vašu policu. Naime, kada su sve knjige pomješane one daju neku buku u vidnom polju i naš um ih gotovo ne zamjećuje no kada ih reorganizirate po bojama začuditi ćete se koliko boja zapravo imate u sobi.

Dodajte boju u vašu kupaonu pomoću ručnika

Šareni ručnici
Šareni ručnici

Jednako kao što jastucima možete osvježiti svoj dnevni boravak, svoju kupaonicu možete osvježiti ručnicima u nekoj jakoj boji. Naravno, svijetlije boje poput žute i svijetlo zelene unijeti će više svježine, ali možete se odlučiti i za crvenu i ljubičastu. Ručnike možete objesiti na za to predviđene vješalice, ali ih i posložiti na neko vidljivo mjesto kako bi dodali ekstra boje. Što je najbolje od svega, kada vam dosadi boja, samo je promjenite u neku drugu.

Poredite površine u svom stanu

Čiste površine
Čiste površine

Svi mi koliko god uredni bili, neke površine u stanu ili kući koristimo za gomilanje nepotrebnih stvari, možemo reći i smeća. Katalozi koje dobijemo u pošti, raznorazni računi iz dućana, lak za nokte ovdje, rašpica za nokte tamo, usb na stolu, uputstva za novu peglu tamo, rukavice na stolici, šešir na rubu kauča. Sitnice su to koje u svakodnevnom životu jednostavno ne vratimo na svoje mjesto i koje nam dom čine prenatrpanim i neurednim. To naravno niti ne primjećujemo dok nam se ne najave gosti i onda tek shvatimo koliko smo toga imali vani.

Naglasite svoje prozore i izvore svijetlosti

Rastvoreni prozori
Rastvoreni prozori

Mnogi od nas vole spuštene rolete, zavjese i zamračene domove, ali ukoliko želite svježinu u svom domu - rolete i zavjese uvijek držite otvorenima. Što više svjetlosti, to se vaš dom čini većim, svježijim, novijim i ljepšim. Razgrnite, čak i skinite zavjese jer samo skupljaju prašinu i dobiti ćete puno čišći izgled stana. Isto tako okrenite svoj namještaj tako da ste kada ležite, sjedite, doručkujete ili pijete jutarnju okrenuti prema danjoj svjetlosti.

Kupite začine

Kuhuinjski vrt sa začinima
Kuhuinjski vrt sa začinima

Dodajte život svojoj kuhinji pomoću začinskog vrta. Sitna investicija koja jako osvježava svaki dom. Ružmarin, menta, majčina dušica i bosiljak samo su neki od začina koje možete kupiti na placu, ali sve češće i u normalnim dućanima. Na vama je da osmislite kako ćete ih posložiti - hoćete li ih staviti na kuhinjski prozor, objesiti na zid ili samostalno napraviti neku stalažici. Začini, kao i voće imaju dvojnu funkciju - dekoracijsku, ali i funkcionalnu gdje možete koristiti svježe začine iz vlastitog vrta u kuhanju.

Obojite svoj ormar, ali iznutra

Obojani ormari
Obojani ormari

Mali trik koji će vam svako jutro izmamiti osmijeh na lice, a izvana se neće vidjeti. Odaberite neku veselu boju i obojite zidove ili unutrašnje površine u vašem ormaru. Nova će vas boja veseliti u početku te će na vas psihološki utjecati da ga držite urednim. Osim bojom, svoje ormare možete osvježiti i šarenom tapetom koju također možete polijepiti u unutrašnjosti vaših ormara, kako i na unutrašnju stranu vrata. 


Slični članci: