Tjedni vodič društvenih događanja

Tjedni pregled događanja

Rujan je tradicionalno mjesec pun brojnih događanja, a kako smo zašli u poslijednjih deset dana ovog, devetog mjesec i ovaj tjedan nas očekuje puno toga zanimljivog. Nakon što  su Zagrepčani prošli tjedan mogli uživati u koncertima najvećih zvijezda na Rujanfestu, došlo je vrijeme za Bundekfest na zagrebačkom jezeru Bundek. Od izložbi svakako preporučujemo one Julije Knifera: Bez kompromisa u Muzeju suvremene umjetnosti i "Uprizorenja" Lovre Artukovića u Laubi. U kinu su trenutno najzanimljiviji filmovi Lucy, Nindža kornjače, Indijski začin na francuski način, Sin City: Vrijedna ubojstva i Snimka seksa koje možete pogledati u Cinestar kinima.

*Vijeće gradske četvrti Donji grad obilježava Dan četvrti od 2011. godine. Simbolično je odabran 23. rujna, Dan očuvanja kulturne baštine Europe. U tu čast, u Muzeju za umjetnost i obrt u utorak, 23.rujna od 10 do 19 sati,  posjetitelji mogu besplatno razgledati Stalni postav te Izložbu hrvatskog dizajna 1314.  Besplatan je ulaz i u Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU, u Arheološki te u Etnografski muzej.

IZLOŽBE:

Muzej suvremene umjetnosti, Julije Knifer: Bez kompromisa

Muzej suvremene umjetnosti, Julije Knifer: Bez kompromisa

Prošli tjedan u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je i prva retrospektivna izložba velikog hrvatskog umjetnika Julija Knifera (1924. – 2004.) koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu XX. stoljeća. Riječ je o najvećoj izložbi djela toga autora s više od trista radova, od kojih su od njih biti prvi put izloženi u Hrvatskoj pa izložbu svakako vrijedi pogledati. Osim ključnih djela iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti, za potrebe ove izložbe radovi Julija Knifera posuđeni su iz privatnih, ali i najpoznatijih svjetskih zbirki moderne i suvremene umjetnosti, poput MoMae u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu i Mamca u Ženevi, budući da je veliki dio njegovog stvaralačkog rada bio vezan uz inozemstvo. Ponajprije uz Njemačku, u kojoj je često radio i izlagao od početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća, da bi početkom devedesetih godina otišao u Francusku i nastanio se u Parizu, gdje je boravio do kraja života.

U svijetu umjetnosti Julije Knifer je postao prepoznatljiv po geometrijskoj formi meandra, do kojega je došao još početkom šezdesetih godina igrajući se raznim geometrijskim elementima na plohi i ostao vjeran do kraja svog stvaralačkog rada. Koristeći se jezikom stroge geometrije svojim je radovima stalno privlačio pozornost, ali i bio svrstavan u razne pravce svjetske poslijeratne umjetnosti, što mu je priskrbilo sudjelovanje na mnogim velikim izložbama u svijetu, a čitav njegov rad obilježila je pripadnost neoavangardnoj zagrebačkoj grupi Gorgona. Uporište za svoj umjetnički rad članovi te grupe pronalazili su u filozofiji egzistencijalizma, apsurda i zena, što je kasnije dovelo i do nekih novih pojava u umjetnosti.

Osim slika, na izložbi će se još moći razgledati Kniferovi crteži i skice za slike i murale, zatim publici manje poznati njegovi performansi kao i originalni autorovi dnevnički zapisi.Izložba Julije Knifer: “Bez kompromisa” bit će otvorena do 6. prosinca.

Muzej Mimara, izložba fotografija Nino Vranića te crteža Josipa Korošeca

Crtež Josipa Korošeca

U povodu Dana Europske baštine 23. 9. 2014. u Muzeju Mimara otvaraju se dvije izložbe: izložba fotografija Nino Vranić – sjećanja na baštinu, Ars Sloveniae 1967-1970 te  izložba Josip Korošec crtež. – teorija i praksa crte koje trajudo 19. listopada 2014. Izložbe ukazuju na dugogodišnju suradnju konzervatora i restauratora Hrvatske i Slovenije. Zoran su prikaz vrsnoće slovenske baštine viđene okom nenadmašnog hrvatskog majstora fotografije Nikole Nine Vranića kao i suvremenog likovnog stvaralaštva u Republici Sloveniji u djelu Josipa Korošca.

Muzej za umjetnost i obrt, "25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu"

Muzej za umjetnost i obrt, "25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu"

Ove godine hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines obilježava 25. godišnjicu  osnutka. U povodu tog jubileja u Muzeju za umjetnost i obrt, od 25. rujna do 5. listopada 2014., postavljena je izložba 25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu. Usporedno s razvojem kompanije sustavno se razvija i korporacijski vizualni identitet. Osobito se ističe vizualni redizajn zrakoplova Croatia Airlinesa, za koji je tvrtka dobila međunarodnu nagradu ReBrand 100.

U komuniciranju korporativnih vrijednosti, ali i nacionalnoga identiteta, važnu ulogu već 20 godina ima i kompanijski časopis Croatia, koji svojim vizualnim identitetom, kao sastavnim dijelom vizualnog identiteta kompanije, uspješno prenosi nacionalna obilježja i tako pridonosi prepoznatljivosti naše zemlje u svijetu. Nerijetko časopis je i prvi kontakt putnika s našom zemljom te daje prve informacije o Hrvatskoj. Maštovite i zanimljive teme praćene kvalitetnim fotografijama promiču hrvatsku kulturu, baštinu i prirodne ljepote te informiraju putnike i širu javnost o odabranim stručnim temama iz zrakoplovstva i kompanije.

Općeniti je projekt razvoja korporacijskog identiteta tvrtke predstavljen na mnogim hrvatskim i međunarodnim izložbama i manifestacijama dizajna te međunarodnim publikacijama (European Design Annual, Print, Icograda Gallery), a uz reBrand 100 dobio je i još nekoliko nagrada te priznanja.

Etnografski muzejVic o plavuši - streotipi u kojima živimo, do 17. listopada 2014.

Sam naziv izložbe asocira na jedan od najrasprostranjenijih stereotipa vezan uz pamet žena koje imaju plavu kosu. Šetnjom kroz ovu izložbu posjetiteljima se pruža mogućnost da se upoznaju sa stereotipima kao univerzalnim i kulturološkim fenomenom i da im se pomogne u shvaćanju i razbijanju nekih stereotipa, protiv kojih se može boriti jedino znanjem. Jer iako su stereotipi ponekad dobrodošli, uglavnom imaju negativan predznak, a takvi se najčešće vezuju uz žene, dok su stereotipi o muškarcima često pozitivni. “Ženama je mjesto u kući i da se brinu o djeci, voze gore od muškaraca, a lijepe žene su i manje pametne, osobito plavuše, dok su pravi muškarci pivopije…” Takvim i sličnim stereotipima na zanimljiv se način bavi ova izložba, koju će pratiti razna predavanja i radionice. Budući da osim klasičnog postava ova izložba ima interaktivno i multimedijsko obilježje, posjetitelji mogu snimiti videozapis stereotipa s kojima se susreću, a izložbeni će se postav njima nadograđivati tijekom trajanja izložbe.

Osim stereotipa vezanih uz današnje vrijeme, nizom izloženih predmeta ukazuje se i na stereotipe iz prošlosti, jer oni čovjeka vjerojatno prate od njegova postanka i u svim sferama života. O njima zorno govore i izlošci narodnog stvaralaštva, poput prezentiranih zidnjaka koji su nekada bili sastavni dio svakog kuhinjskog inventara. Oni su obično stajali iznad štednjaka, vezle su ih žene, a na njima su se mogle pročitati i šaljive poruke, poput “Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori”. Tim šaljivim porukama i žene su održavale stereotipe o sebi, protiv kojih je izložena i parodija zidnjaka u obliku kalendara za 2007. godinu, čiju je izradu inicirala udruga B.a.b.e. Na tom zidnjaku muškarci su prikazani u tradicionalno ženskim ulogama, pa se na njemu, među ostalim, može pročitati i šaljiva poruka “Kad opeglam rublje bolje, draga je moja puno bolje volje!” kojom se razbijaju stereotipi o muško-ženskim poslovima.

Hrvatski prirodoslovni muzej: praŠUME - Tiha ljepota biljnih okamina

Izložba vjerodostojno prenosi razdoblja u kojem su se razvijale pojedine vrste biljaka koje su se rađale u pojedinim etapama. Biljke su mijenjale svoje oblike te time značajno utjecale na razvoj kompletnog ekosustava. Marija Bošnjak, jedna je od tri autorica izložbe, koja je prenijela o čemu govore 'Prašume'.

"Kroz tri priče pokušali smo ispričati kako su izgledale nekadašnje šume u Hrvatskoj, počevši od najstarijih, u vrijeme karbona prije otprilike 300 milijuna godina, pa smo onda krenuli u drugu priču s izlošcima starima oko 35 milijuna godina s područja dalmatinskog zaleđa i u najmlađu priču, staru oko 13 milijuna godina, s prostora današnje Sjeverne Hrvatske", ističe Bošnjak.

Naglašava i zašto je ovaj projekt važan za Zagrepčane. "Za naše građane jako vrijedna izložba, za sve posjetitelje, jako edukativna. Mogu jako puno toga naučiti o povijesti Hrvatske i toj bujnoj vegetaciji koja je nekada ovdje rasla i kako je naše područje tada izgledalo i kako se ono oblikovalo tijekom milijuna i milijuna godina", kaže Bošnjak.

Lauba / Lovro Artuković "Uprizorenja"

Lauba / Lovro Artuković "Uprizorenja"

Muzej grada Zagreba/ Maksimir – povijest i kvartovski simboli i Grad filma /Tvornica snova

­Arheološki muzej/ Darovi zemlje - neolitik između Save, Drave i Dunava/Šenoino blago - numizmatička zbirka Augusta Šenoe i  1914. Sjećanje na Prvi svjetski rat - novac, medalje, odlikovanja

Tehnički muzej/ Vama na usluzi: umjetnost i rad / Prvi hrvatski tramvaj - 130. obljetnica osječke konjske željeznice / Sunčev sustav

Hrvatski povijesni muzej/Slike Velikog rata - izložba povodom obilježavanja 100 godina od početka 1. svjetskog rata

Izložbeni paviljon Botaničkog vrta, Marulićev trg 9a/ Vert za biline - izložba fotografija Botaničkog vrta od osnutka do Drugoga svjetskog rata, povodom 125. obljetnice od osnutka Botaničkog vrta PMF-a

Muzej za umjetnost i obrt/Izložba hrvatskog dizajna 1314 do  28.9. te "25 godina dizajna i fotografije u Croatia Airlinesu" od 25. rujna

Galerija Inkubator/ Maša Bajc: Imaginarium

Galerija Fadil Hadžić/ Izložba slika i crteža Roberta Budora

Gliptoteka HAZU/ Vesna Pokas i Izložba starih fotografija konzervatora na temu "Hrvatska kulturna baština"

Studio Moderne galerije Josip Račić/ Nikola Koydl: Objekti i slike

Muzej suvremene umjetnosti/ NO galerija - Kožul/Žižić: Spektar

Galerija Ulupuh / Iluzije i realiteti - Izložba mađarskog arhitekta Zoltana Bachmana

Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu / Izložba studenta ADU

Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu/ Ivana Ognjanovac: Potkrovlje

Galerija Vladimir Bužančić/ Silvio Vujičić: Grafike (2002.-2014.)

Galerija Idealan grad/ Argentinska 5/I / Izložba slikarskih radova članova HVIDR-e Susedgrad

Galerija Miroslav Kraljević/ Ako nije istinito, dobro je smišljeno

Galerija Miroslav Kraljević/ Interdisciplinarni projekt Srami se! - Chloé Turpin

Izložbeni salon Hrvatskog likovnog društva/ Tratinska 15 / Pogledaj me drugačije

Galerija Vladimir Filakovac / Ana Šesto: Spremnici vremena

Galerija Klovićevi dvori/Oton Gliha: Gromače i Put za Europu / Hoću govoriti o ratu/ Arhivi, preraspodjele i premjeravanja

Gliptoteka HAZU/Konzervatorski svjetlopisi - Naših prvih 160 godina zajedno

Galerija trenutak.39/ Horvaćanska 39/ Žetva.obilje

Predvorje gradske uprave Grada Zagreba/ Trg Stjepana Radića 1/ Izložba Projekt Most - Moja priča

Ponedjeljak 22.9.

12. festival svjetskoga kazališta u Zagrebu/ www.zagrebtheatrefestival - 28.9.

Utorak 23.9.

Srijeda 24.9.

Četvrtak 25.9.

Bundekfest

Petak 26.9.

 • 3. međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja Lovro von Matačić / www.fondmatacic.hr
 • 12. festival svjetskoga kazališta u Zagrebu/ www.zagrebtheatrefestival
 • Japanska jesen u Hrvatskoj 2014./ http://www.hr.emb-japan.g
 • Međunarodno otvoreno prvenstvo Grada Zagreba u sportskom ribolovu/ SRC Jarun
 • 10. susedgradske jeseni/ Susedgrad i Cvjetni trg, Zagreb 
 • Festival 25 FPS - Festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova/ Kino SC, Savska cesta 25 / http://25fps.hr/
 • Podsusedske svečanosti/ Festival kulture i tradicije
 • Dan hrvatskih tržnica/ Sajam domaćih tradicijskih proizvoda i rukotvorina, kulturno-umjetnički program / Trg bana J. Jelačića/ www.uht.hr
 • 6. međunarodni festival fotografije Organ Vida / Lauba / http://organvida.com/
 • Medveščak Zagreb - Slovan / KHL / Dom sportova
 • The Whisper/ Bikers Beer Factory
 • Bundekfest: Colonia, Danijela Martinović, Bundek
 • ARTichoke - Festival umjetnosti za mlade, Stage „alternativa“ - Centar mladih Ribnjak, Glavni stage - Zrinjevac, http://artichoke.synergy-
 • Međunarodni festival: Tramvaj zvan Lindy, Festival plesa i glazbe iz vintage razdoblja / Potepuh bar/
 • http://tram.swingdance.hr
 • Festival suvremene zborske glazbe u Zagrebu 2014/ www.zagrebchoralfestival.
 • 17h/18:30 h - S. Patafta: Boje duge - priča o bojama / Kazalište Mala scena
 • 18:30 h - Kazalište K. u. K. - Kazalište u knjižnici / Nezadovoljna bubama (u izvedbi Kazališta Pjetlić Zlatokrijestić)ra / Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Dubrava, Av. Dubrava 51a 
 • 19:30 h - W. Shakespeare: San ivanjske noći/ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • 19:30 h - Proslava 25. obljetnice hrvatsko-američke zaklade za stipendiranje nadarenih studenata u domovini - Croatian Scholarship Fund iz Kalifornije/ Gradsko kazalište Komedija
 • 19:30 h - Koncert otvorenja sezone - Bijeli ciklus / Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
 • Zagrebačka filharmonija; David Danzmayr, dirigent; Elena Baškirova, klavir; Program: W. A. Mozart, S. Prokofjev
 • 20h - Klub Sax, otvaranje XVI. sezone, program ''Skeptici u pubu'' i koncert Cry Babiesa i FuSnOTa.
 • 21h - 4. rođendan Hard Placea/ Hard Place
 • 21h -Sara Renar + Luce/ Tvornica kulture
 • 22h - Hypnodelix/ Močvara

Subota 27.9.

Bundekfest, Toni Cetinski
 • 3. međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja Lovro von Matačić / www.fondmatacic.hr
 • 12. festival svjetskoga kazališta u Zagrebu/ www.zagrebtheatrefestival.
 • Japanska jesen u Hrvatskoj 2014./ http://www.hr.emb-japan.g
 • 10. susedgradske jeseni/ Susedgrad; Cvjetni trg, Zagreb 
 • Festival 25 FPS - Festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova/Kino SC, Savska cesta 25 / http://25fps.hr/
 • Podsusedske svečanosti/ Festival kulture i tradicije
 • 6. međunarodni festival fotografije Organ Vida/ Lauba/ http://organvida.com/
 • Susedgradske jeseni/ Trg Petra Preradovića/ http://potepuhi.wordpress
 • 6. Domjanićeve noći/ Školsko dvorište i sportska dvorana P. Š. Dragutin Domjanić, Dragutina Domjanića 75, Adamovec
 • Lokomotiva - Osijek / 1. HNL/ Stadion NK Zagreb
 • The Haze/ Bikers Beer Factory
 • Amar Jašarspahić/ Shamballa Club
 • Bundekfest: Toni Cetinski/ Bundek
 • ARTichoke - Festival umjetnosti za mlade/ Stage „alternativa“ - Centar mladih Ribnjak, Glavni stage - Zrinjevac / http://artichoke.synergy-
 • Međunarodni festival balona/ Bundek
 • Međunarodno otvoreno prvenstvo Grada Zagreba u sportskom ribolovu/ SRC Jarun
 • Međunarodni festival: Tramvaj zvan Lindy/ Festival plesa i glazbe iz vintage razdoblja / Potepuh bar/
 • http://tram.swingdance.hr
 • Festival suvremene zborske glazbe u Zagrebu 2014/www.zagrebchoralfestival.
 • FFC Final Fight Championship - Futures 3/Športska dvorana Sutinska vrela, Podsusedski trg 14B, 10090, Zagreb
 • 2. sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju u Zagrebu - Naše pravo na sport/ SP Mladost
 • 10:00h - Story utrka u štiklama, Trg Bana Josipa Jelačića
 • 10:00h - S. Patafta: Boje duge - priča o bojama, Kazalište Mala scena
 • 11:30h - Besplatno vodstvo kroz Izložbu hrvatskog dizajna 1314, Muzej za umjetnost i obrt
 • 11:30h - S. Patafta: Boje duge - priča o bojama, Kazalište Mala scena
 • 14:00h - 20:00h - Srednjovjekovni dani na Medvednici
 • Posjetitelji će moći uživati u viteškom turniru, upoznati Crnu kraljicu, okušati se u viteškim disciplinama, iskovati novčić, kušati jela i pića spravljena po srednjovjekovnim receptima, proučiti sprave za mučenje, kupiti nešto na srednjovjekovnom sajmu, slušati srednjovjekovnu glazbu, susresti dvorsku ludu, a najmlađi će uživati u lutkarskoj predstavi o Crnoj kraljici / Mjesto održavanja: Medvedgrad / www.pp-medvednica.hr
 • 18:00h - Klopa s klupa / kreativna ulična hrana, Fina subota na Dolcu, http://on.fb.me/1r3jXD9
 • 18:00h - L. Šarić: Iglica/ Kazalište Mala scena
 • 19:30h - F. Kafka: Amerika/ Gradsko dramsko kazalište Gavella
 • 19:30h - I. Tijardović: Spli'ski akvarel / svečana premijera/ Gradsko kazalište Komedija
 • 20:00h - Kinoklub/ KSET
 • 20:00h - Glazbeni salon Gvozdanović/ Ivana Srbljan, Matea Leko / Palača Gvozdanović, Visoka 8
 • 21:00h - 4. rođendan Hard Placea/ Hard Place
 • 21:00h - General Woo & Pad sistema/ Tvornica kulture
 • 22:00h - Arno Cost/ Gallery
 • 22:00h - Dirty Dancing by DJ David Hasselhoff/ Močvara

Nedjelja 28.9.

 • 12. festival svjetskoga kazališta u Zagrebu/ www.zagrebtheatrefestival
 • Festival 25 FPS - Festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova/Kino SC, Savska cesta 25 / http://25fps.hr/
 • 6. međunarodni festival fotografije Organ Vida/ Lauba/ http://organvida.com/
 • Susedgradske jeseni/ Trg Petra Preradovića/ http://potepuhi.wordpress
 • 6. Domjanićeve noći/ Školsko dvorište i sportska dvorana P. Š. Dragutin Domjanić, Dragutina Domjanića 75, Adamovec
 • Međunarodno otvoreno prvenstvo Grada Zagreba u sportskom ribolovu/ SRC Jarun
 • Bundekfest: Klapa Kambi i Massimo/ Bundek
 • Međunarodni festival balona/ Bundek
 • Međunarodni festival: Tramvaj zvan Lindy/ Festival plesa i glazbe iz vintage razdoblja / Potepuh bar/
 • http://tram.swingdance.hr
 • 2. sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju u Zagrebu - Naše pravo na sport/ SP Mladost
 • 12:15h - Orgulje sv. Marka 2014./ Crkva Sv. Marka/ Ante Knešaurek, orgulje; Program: improvizacije na hrvatske pučke marijanske pjesme
 • 12:00h -20:00h -  Srednjovjekovni dani na Medvednici / Posjetitelji će moći uživati u viteškom turniru, upoznati Crnu kraljicu, okušati se u viteškim disciplinama, iskovati novčić, kušati jela i pića spravljena po srednjovjekovnim receptima, proučiti sprave za mučenje, kupiti nešto na srednjovjekovnom sajmu, slušati srednjovjekovnu glazbu, susresti dvorsku ludu, a najmlađi će uživati u lutkarskoj predstavi o Crnoj kraljici / Mjesto održavanja: Medvedgrad / www.pp-medvednica.hr
 • 19:30h - I. Tijardović: Spli'ski akvarel / premijera/ Gradsko kazalište Komedija  

Događanja - Hrvatska

Slurp! vol. 4 - Season Closing Party/ Fort Punta Christo, Štinjan, Pula, subota, 27. rujna 2014.od 22 do 6 h

Ovogodišnji Slurp! festival zatvara se velikim partijem na dva floora u subotu 27. rujna s početkom u 22 sata. Lokacija održavanja festivala naravno ostaje nepromijenjena, a to je živopisna tvrđava Punta Christo u Štinjanu pokraj Pule.

Biti će to četvrto slurpasto okupljanje ovog ljeta, a kako se radi o zaokruživanju cijele sezone program je sastavljen od najatraktivnijih imena regionalne elektronske glazbe koja će vjerodostojno i u pozitivnom raspoloženju dobrano rasplesati tvrđavu Punta Christo i nakon toga joj omogućiti zasluženi odmor do sljedeće godine.

Lignje i smokve na Ri gastro meniju od 23. do 28.9.

Svako godišnje doba ima svoj okus, pa je tako danas najavljeno jesenje izdanje Ri gastra koje će u razdoblju od 23. do 28. rujna veličati dvije sezonske namirnice od kojih će se u ovom tjednu kuhati najrazličitije delicije – lignje i smokve naći će se kao zvijezde menija u restoranima i konobama koji sudjeluju u manifestaciji.

Kao i uvijek do sada, u tjedan dana koliko traju Ri gastro dani, u ugostiteljskim će se objektima moći isprobati najrazličitije, tradicionalne ili posve nove i maštovite delicije na temu liganja i smokava, a sve po vrlo povoljnim cijenama. Želja koja pokreće cijelu manifestaciju je očuvati tradiciju prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana, dodatno obogatiti turističku sezonu, te potaknuti ugostiteljske objekate da budu prepoznatljivi i konkurentniji.

Da ove sezonske delicije budu dostupne čim većem broju ljudi, za sam će početak svi imati priliku probati dio specijaliteta na temu liganja i smokava na humanitarnom Gastro Cooking Showu 23. rujna na Korzu s početkom u 10.30 sati. Nakon vrlo atraktivnog Gastro Cooking Showa održanog ovog ljeta, u jesenjem će sudjelovati još veći broj ugostitelja, njih 9, koji će pokazati svoje vještine u spravljanju jela na temu liganja i smokava. Po prvi će se put u sklopu Ri gastra predstaviti i učenici Ugostiteljske škole Opatija, kojima će ovo biti veliko iskustvo i svojevrsni ispit svega do sada naučenog. Sav prihod od prodaje jela donirat će se Socijalnoj samposluzi.

Ri gastro će pokazati i svoju edukativnu, ali i zabavnu stranu u vidu niza zanimljivih i, najvažnije od svega, finih događanja – Stancija Kovačići održat će gastro radionicu, sprema se stručno predavanje o vrijednostima smokve, Vintage bar je osmislio posebni koktel samo za ovu priliku, a najmlađe očekuje prigodna pričaonica i likovna radionica u Striboru te slikarska i gastro radionica slastica Dolce Bolera. Prijave na radionice su obavezne zbog ograničenog broja sudionika.

U RI gastro – Tjednu liganja i smokava sudjeluju: Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran Hotela Continental, Bistro La Rose, Konoba Blato 1902., Konoba Nebuloza, Kuća istarskog pršuta,  Stancija Kovačići, Konoba Na kantunu, Konoba Borik, Restoran konoba Municipium, Restoran Aerosteak, Dolce Bolero, Bistro Kalorija, Restoran Molo longo i Vintage bar.

Ri gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke - Odjela gradske uprave za poduzetništvo, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice. 

Tattoo Konvencija Split, 26., 27. i 28. 9. 2014./ Treći kat robne kuće Prima u centru Splita

Po prvi puta u Dalmaciji, Tattoo konvencija Split, sajam tetoviranja i opreme, poslastica za sve ljubitelje tetovaža. Odsada je i Split upisan na svjetskoj karti tattoo događanja. U tri dana konvencije vodeći hrvatski i svjetski majstori tetoviranja predstaviti će nam se sa svojim vrhunskim radovima a posjetitelji će se upoznati sa šarolikim svijetom tetovaža i ljudi koji ih nose. Na samoj konvenciji moći ćete se istetovirati kod vašeg omiljenog majstora (pogledajte na web stranici pod TATTOO MAJSTORI i dogovorite svoj termin) a možda upravo vaša tetovaža osvoji i neku od nagrada.

Na konvenciji će osim vodećih hrvatskih majstora tetovaža sudjelovati i poznati majstori iz inozemstva a vodeći svjetski proizvođači opreme za tetoviranje odlučili su podržati naš projekt pa su tako generalni sponzori Tattoo konvencije Split Cheyenne Tattoo Equipment & Bullets INK.

Sama konvencija biti će utpotpunjena raznim zabavnim programima, prezentacijama i edukacijskim seminarima, a cijena ulaznice je 35 kuna.


Europska noć istraživača 26. rujna u Zagrebu i Splitu

Društvo Znanost.org, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira jedinstvenu manifestaciju Noć istraživača 2014 koja će se održati u petak, 26. rujna 2014. u  Zagrebu (Avenue Mall) i Splitu (Marmontova ulica) s početkom u 18 sati.

Europska noć istraživača tradicionalno se održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Već dvije godine zaredom, Split i Zagreb su domaćini ovog projekta koji ima za cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Glavna tema ovog događanja je promicanje znanosti pod geslom “Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost”.

Cilj Noći istraživača je dovesti znanstvenike na ulice, među ljude, van okvira u kojima se znanost odvija kako bi se naglasila važnost znanstvenika za društvo a njihov rad približio svima, posebice mladima. Isto tako, cilj je motivirati okupljene za znanstveno-istraživačke aktivnosti kroz direktan kontakt s vrhunskim hrvatskim znanstvenicima koji su svoju kreativnost i inovativnost u poslu već pokazali.

Program u Zagrebu (Avenue Mall) i Splitu (Marmontova ulica) započinje od 18 sati, svečano otvaranje predviđeno je u 19 sati, dok posebno iznenađenje posjetitelji mogu očekivati  u 21 sat. Glavne aktivnosti će se odvijati kroz interaktivne Eureka module na malim pozornicama na kojima će istraživači predstavljati svoja znanstvena dostignuća i izazove za budućnost. Posjetitelje očekuje mnoštvo nagrada poput mini laboratorija, mikroskopa, detektora i sličnih znanstveno-popularnih igračaka. 


Slični članci: