Skulptura hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca na ulicama Londona

Poznata skulptura Biciklisti Vaska Lipovca našla se među umjetničkim djelima, instalacijama i drugim atrakcijama kojima London danas dočekuje natjecatelje Tour de Francea.  Hrvatski Biciklisti postavljeni su jutros u središtu londonskog Cityja, gdje privlače pozornost brojne publike i medija koji prate najveću biciklističku utrku na svijetu, čije se prve tri etape ove godine odvijaju na britanskom otoku.

Biciklisti Vaska Lipovca

Monumentalna skulptura s više od 50 pojedinačnih figura smještena je u drvoredu na Trgu Exchange  u prestižnom centru Broadgate, u dužini od 40 metara, a na otvorenom će biti dok utrka boravi na ulicama Londona. Večeras je na programu svečano otvaranje izložbe, a Biciklisti / Cyclus potom sele u zatvoreni prostor predvorja upravne zgrade centra. Atraktivno Lipovčevo djelo moći će se pogledati sve do 12. rujna, kad će ponovno biti dio velike međunarodne sportske manifestacije, svečanosti povodom početka Tour of Britain.

Biciklisti Vaska Lipovca u Londonu

Skulptura je u London iz Splita prebačena kamionom tijekom vikenda, uz vrlo stroge sigurnosne uvjete i u složenoj operaciji koju je organizirala splitska Udruga Vasko Lipovac Val, koju vode sinovi pokojnog umjetnika Mario, Ranko i Marko.

„Ovaj zahtjevan pothvat smo dugo pripremali, kao dar umjetničkog doživljaja Splita i Zagreba Londonu, ali i dokaz kako u Hrvatskoj imamo vrijedna djela kojima možemo ravnopravno sudjelovati u umjetničkom životu Europe“, izjavio je Ranko Lipovac iz udruge Val.

Biciklisti Vaska Lipovca u Londonu

Biciklisti su prvi put izloženi u 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, dok se od svjetskih nastupa ističe postavljanje u Olimpijskom muzeju u Laussanni 2000. godine te u muzeju Deutsche Sport und Olympia Museum u Kölnu. Atelje Vaska Lipovca priprema na Olimpijskim igrama u Riju 2016. održati izložbu njegovih skulptura na temu sporta.

Vasko Lipovac (1931.-2006.) dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, slikarstvo, ilustraciju, crtež, dizajn, grafiku te javne spomenike, s preko stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Od 1967. živio je i radio u Splitu. Google ga je nedavno uvrstio među 2000 umjetnika čija su djela dostupna putem Google Open Gallery. 


Slični članci: