San Francisco nekad i sad

San Francisco nekad i sad

18. travnja 1906. godine u 5:12 ujutro San Francisco je probudio mali potres nakon čega je uslijedilo 20-ak sekundi tišine, a onda je uslijedio pakao. Veliki potres koji rušio zgrade od čega su se zapalile benzinske pumpe i uništile grad koji je gorio puna tri dana. Nakon što je vatra ugašena, 80% grada bilo je u potpunosti uništeno.

Sada, više od 100 godina poslije, ova priča osim da nas podsjeti na vrijednost onoga što imamo u životu, služi i kao inspiracija umjetnicima. Naime, fotograf Shawn Clover odlučio je napraviti fotografije koje su kombinacije fotografija uslikanih odmah nakon razornog potresa i današnjeg, modernog San Francisca. Iako udaljeni preko 100 godina, ovim fotografijama se čini kao da se dva filma odvijaju istovremeno, velika tragedija u spoju sa današnjim svakodnevnim ubrzanim životom.

San Francisco nekad i sad
San Francisco nekad i sad

Trudio se kako bi pronašao točno mjesto gdje je tada stajao fotograf, kako bi pogodio širinu i visinu kadra te dobio fotografije istih mjesta preko 100 godina poslije. Nažalost, otkrio je kako je mnogo fotografija danas nemoguće uslikati jer originalne zgrade više ne postoje, a na njihovim mjestima danas stoje veliki neboderi.

Unatoč tome, Shawn je stvorio nevjerojatnu seriju fotografija, nazvanu jednostavno “1906 + 2010: Spoj potresa”. Uživajte u ovim pravim umjetničkim djelima.


Slični članci: