Počinje Berlinale - berlinski filmski festival

Dugoočekivani „The Grand Budapest Hotel“ slavnog Wesa Andersona ima čast otvoriti 64. po redu Berlinski međunarodni filmski festival. Berlinale se ove godine održava od danas pa sve do 16. veljače, a o ovom filmu smo već pisali ovdje. Službeni trailer za film u kojem glumi zavidna filmska ekipa poput Ralph Fiennesa, Tilde Swinton, Edwarda Nortona, Jude Lawa, Billa Murraya, Owena Wilsona, Adrien Brodya i Williema Dafoea možete pogledati u nastavku.

The Grand Hotel Budapest

Ove godine će se na programu naći više od 400 filmova podijeljenih u različite kategorije među kojima su najvažnije natjecateljska, panorama, forum i generacija dok će britanskom redatelju Kenu Loachu biti uručen Zlatni medvjed za životno djelo. 

The Grand Budapest Hotel
The Grand Budapest Hotel

Jedan od filmova u natjecateljskoj kategoriji koji je već izazvao veliku pozornost je “Odred za baštinu“ koji se u našim kinima prikazuje od 20.02 i koji je također okupio sjajnu glumačku ekipu. Priču temeljenu na istinitim događajima o vojnicima iz Drugog svjetskog rata koji pronalaze i spašavaju neprocjenjivo umjetničko blago od nacista, režirao je George Clooney, a osim njega, uloge su ostvarili i Matt Damon, John Goodmann, Bill Murray i Cate Blanchet. 

The Monuments Man

Međunarodnim žirijem Berlinalea predsjedava američki producent James Schamus koji je dugogodišnji suradnik proslavljenog redatelja Anga Leeja, dok će u natjecateljskoj kategoriji predsjedavati Barbara Broccoli, također producentica koja je između ostalog producirala i filmove iz serijala o Jamesu Bondu, zatim danska glumica Trine Dryholm, iranska autorica Mitra Faharani, američka glumica Greta Gerwig, francuski redatelj Michel Gondry, hongkonški glumac Toni Leung i austrijski glumac i dvostruki oskarovac, Christoph Waltz. 

Berlinale je uz canneski i venecijasnki, jedan od najvažnijih i najuglednijih filmskih festivala u Europi.  

Slični članci: