"Mozak u plamenu" knjiga koja će vas oduševiti

Jednog se dana 24-godišnja newyorška novinarka Susannah Cahalan probudila u bolničkom krevetu, a da uopće nije znala kako je tamo dospjela, štoviše nije se uopće mogla sjetiti što se s njom zbivalo prethodnih mjesec dana. Tek je od liječnika saznala da su je u vrhunsku bolnicu "New York Medical Centre" doveli u mahnitom stanju, jer je oboljela od jedne izuzetno rijetke, zato uglavnom nepoznate bolesti tijekom koje do tada sasvim normalna osoba odjednom padne u stanje potpunog ludila. Mozak joj prestane normalno funkcionirati pa osoba sama sebi postane opasna po život. 

Liječnici su prvo sumnjali da ima psihičkih problema te da je psihijatarski slučaj, kasnije joj davali druge netočne dijagnoze, no sretna je okolnost bila što se za njen slučaj zainteresirao jedan sirijski liječnik, koji se slučajno u toj bolnici nalazio na praksi, a koji je brzo shvatio što joj je. Činilo mu se da se ona razboljela od jedne vrlo rijetke i strašno agresivne upale mozga. Nakon više testova, koje joj je dao, utvrdio je da je njegova dijagnoza bila točna. Imao je već ranije u svojoj praksi sličnih slučajeva te vrlo rijetke vrste upale mozga pa je znao kako je treba liječiti. 

On ju je ne samo izliječio, nego joj je, kad se počela oporavljati, pomogao rekonstruirati što joj se tih mjesec dana događalo. Uz pomoć raznih svjedočanstava onih koji su je liječili i njegovali te njenih prijatelja i rođaka ona napisala ovu uzbudljivu knjigu o tom mjesecu kada je bila luda. No, ona u knjizi "Mozak u plamenu" objavljuje i detaljni opis svoje bolesti kako se drugi ljudi koji obole od iste bolesti zbog neznanja liječnika ne bi našli u sličnoj situaciji.


Slični članci: