Knjiga tjedna - Dijete stranca

Alan Hollinghurst "Dijete stranca"
Alan Hollinghurst "Dijete stranca"

Britanac Alan Hollinghurst ne spada među tzv. plodne pisce. Godine 2011., nakon dvadeset tri godine na književnoj sceni i sedam godina nakon što je za Liniju ljepote dobio nagradu Man Booker, objavio je svoj peti roman, The Stranger's Child (Dijete stranca). Naslov je preuzet iz jednog stiha Tennysonove poeme In Memoriam, i od svih Hollinghurstovih proza ova je po strukturi najbliža starinskom romanu-kronici. Počinje 1913. u predgrađu Harrowa, tada daleko od Londona, posljednjeg ljeta prije Prvog svjetskog rata i proteže se cijelim dvadesetim stoljećem sve do prvih godina dvadeset prvoga. U središtu romana nalazi se više generacija dviju obitelji i jedna pjesma koja će značenjem trajno odzvanjati na osobnom i društvenom planu.

U ljeto 1913. George Sawle dovodi u svoj skromni građanski dom na jedan vikend Cecila Valancea, prijatelja s kojim studira na Cambridgeu, magnetski privlačna plemenitaša s pjesničkim nagnućima. U albumu s potpisima koje skuplja Georgeova sestra Daphne, otkrit će se po Cecilovu odlasku njegova pjesma naslovljena imenom njihove kuće, Dva jutra. Nakon što Cecil pogine 1916. prvoga dana bitke na Sommi, ti će stihovi zadobiti i zadugo zadržati status vrhunske pastoralno-domoljubne pjesme. Osim što je toga vikenda za sobom ostavio tu pjesmu, zapravo jedan od nacrta za nju, Cecil je tada u više navrata prakticirao homoerotski odnos s Georgeom te usporedo, šest godina stariji od nje, zaludio šesnaestogodišnju Daphne. 

Alan Hollinghurst rođen je 1954. u Gloucestershireu. Studirao je pa predavao engleski jezik na Oxfordskom sveučilištu. Nekoliko je godina bio zamjenik urednika The Times Literary Supplementa. Dobitnik je nagrada Somerset Maugham Award i James Tait Black Memorial Prize za prozu, a 1994. ušao je u najuži izbor za nagradu Booker s romanom Večernja zvijezda. Godine 1993. književni ga je časopis Granta proglasio jednim od najboljih mladih britanskih pisaca. Alan Hollinghurst autor je i romanā The Swimming-Pool Library i The Spell,a njegov roman Linija ljepote (objavljen također u Profilovu izdanju) dobitnik je nagrade Man Booker 2004. godine. Dijete stranca njegov je peti roman.


Slični članci: