Knjiga Laure Hillenbrand Nesalomljivi priča je koja je oduševila i Angelinu Jolie

Nesalomljivi (Unbroken) Laure Hillenbrand

Uz prošlotjedni početak prikazivanja biografske drame Unbroken (Nesalomljivi) redateljice Angeline Jolie u domaćim kinima, danas vam kao knjigu tjedna donosimo hrvatski prijevod istoimenog svjetskog bestselera u izdanju Profil Knjige.

Nesalomljivi (Unbroken), druga je knjiga autorice Laure Hillenbrand koja je kao New York Timesov bestseler provela čak 23 mjeseca na listi najprodavanijih naslova, gdje je tri mjeseca bila i najprodavaniji naslov. Časopis Time proglasio ju je knjigom 2010. godine, a dobila je i nagradu Los Angeles Timesa za knjigu godine pa ne čudi želja Angeline Jolie da ovu priču prebaci na velike i male ekrane. Internetska stranica IMDb donosi sljedeću zanimljivost vezanu uz ovu istinitu priču o nesalomljivosti ljudskoga duha: Universal Studios otkupio je prava za snimanje filma ove priče davne 1957. godine, no projekt s glumcem Tonyjem Curtisom tada nije ostvaren. Kasnije je Nicholas Cage iskazao interes za ekranizaciju, no zeleno je svjetlo drama o iznimnom sportašu i heroju Louisu Zamperiniju dobila tek nakon što je knjiga Laure Hillenbrand osvojila svjetske top liste.

Knjiga Nesalomljivi zapravo je priča iz Drugog svjetskog rata o preživljavanju, izdržljivosti i iskupljenju. Radnja se započinje jednog svibanjskog podneva 1943. godine kada se američki bombarder srušio se u Pacifik i nestao ostavivši za sobom samo krhotine i mrlje ulja, goriva i krvi. Potom se na površini oceana pojavilo jedno lice. Bio je to mladi poručnik, strijelac bombardera, koji je doplivao do čamca za spašavanje i prebacio se u njega. Tako je počela jedna od najneobičnijih odiseja Drugog svjetskog rata.

Poručnik se zvao Louis Zamperini. Kao dječak bio je lukav, nepopravljiv prijestupnik, provaljivao je u kuće, tukao se i bježao od roditelja. Kao mladić preusmjerio je svoj prkos u trčanje i otkrio da ima izniman dar koji ga je odveo na Olimpijske igre u Berlin 1936. godine  i na prag rušenja granice snova. Ali kad je izbio rat, atletičar je postao zrakoplovac. Tako je krenuo i na posljednji zadatak i našao se u malenom čamcu koji pluta u nepoznato.

Zamperinija su čekale tisuće kilometara otvorenog oceana, nasrtljivi morski psi, potapanje čamca, glad i žeđ, napadi neprijateljskih zrakoplova, a nakon svega toga još veće muke. Natjeran do ruba izdržljivosti, Zamperini je na očaj odgovarao dosjetljivošću, na patnje nadom, odlučnošću i humorom, na nasilje buntom. Zamperinijeva sudbina, bila pobjednička ili tragična, visjela je na tankoj niti njegove volje.

Ispripovijedana bogato i slikovito, ova biografija govori o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. Nesalomljivi je svjedočanstvo o otpornosti ljudskog uma, tijela i duha.

Iznimno potresan, neodoljiv, moćno napisan ep o opstanku. Laura Hillenbrand održala je ovom knjigom lekciju o umijeću pripovijedanja.

 Wall Street Journal

Hrabra i moćna knjiga, očaravajuća i slikovita poput filma.

The New York Times

Nakon svega navedenog, ostaje vam jedino da ovaj pomalo dosadan i depresivan mjesec prebrodite uz dobru knjigu kao što je Nesalomljivi.


Slični članci: