Jeste li ikada doživjeli "Šok od pada"? Nadamo se da niste, ali zato ga pročitajte

Roman Šok od pada osvojio je prije nekoliko mjeseci jednu od najcjenjenijih britanskih književnih nagrada – nagradu Costa za knjigu godine i za prvijenac godine.

Na posve nov i drugačiji način, uzbudljivo i otvoreno, Nathan Filer piše ovaj hrabri roman koji ruši stereotipe. Šok od pada dirljiv je i poetičan, ali i duhovit roman. Slikovito, slojevito i neuobičajeno, Nathan Filer piše o čovjeku koji obolijeva od shizofrenije, a istodobno ga izjeda krivnja. Njegov je portret fascinantan i životan, a jednako su snažno i dojmljivo opisani i ostali akteri ovoga romana.

Matthew je dječak koji odrasta u Bristolu. Nakon smrti svojeg starijeg brata, polako obolijeva. Pratimo njegov život od vremena kada mu je pet godina do ranih dvadesetih. Matthew je hospitaliziran, no jako mu se teško priviknuti na zatvaranje i bolnički ritam. Istovremeno, vrlo je svjestan straha koji svojim ponašanjem izaziva kod ostalih bolesnika što nimalo ne olakšava otpor kojeg ionako osjeća prema instituciji. Liječi se pisanjem. Na starom pisaćem stroju ispisuje interpretaciju vlastita života koju pokatkad „ukrasi“ i pokojim crtežom.

Šok od pada izvanredan je, hrabar i inovativan roman iz pera jednog od najuzbudljivijih novih pisaca.


Slični članci: