Jacqueline Carey prvi put u Hrvatskoj!

Jacqueline Carey
Jacqueline Carey

Jacqueline Carey, cijenjena i visokonagrađivana spisateljica erotske fantastike, prvi put je došla u Hrvatsku, na najveću književnu turneju međunarodnog autora ove godine u nas. U osam dana obišla je jadransku obalu od Opatije do Dubrovnika i predstavila svoje romane iz serijala Kushielovo nasljeđe.

Jacqueline Carey hrvatskoj je publici poznata po prvom nastavku serijala, romanu Kushielova strijela, koji je Algoritam objavio u cjelovitom, tvrdoukoričenom izdanju, a nedavno i u četiri nastavka dostupna na kioscima. Njezin dolazak u Hrvatsku prigoda je za predstavljanje drugog nastavka, romana Kushielova izabranica, ponovno u tvrdom uvezu.

Turneja je započela u Opatiji 23. kolovoza u sklopu festivala Liburnicon, čija je Carey bila počasna gošća. Nastavila se posjetima Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, a turneju završava gostovanjem u Zagrebu, u nedjelju 1. rujna u 18 sati u Algoritam Avenue Mallu u Zagrebu.

Kushielova izabranica, Algoritam
Kushielova izabranica, Algoritam

Kratki sadržaj Kushielove izabranice:

Nakon mnogobrojnih avantura koje su je gotovo došle glave, novopečena grofica Phèdre nó Delaunay de Montrève uživa s Joscelinom na njihovom imanju. No, njihov će odmor poremetiti posjet starog prijatelja koji donosi dar iz daleke Serenissime – tamnocrveni plašt kojeg je Phèdre posljednji puta vidjela kad ju je Melisande Shahrizai izdala i prodala u roblje. Melisande je netragom nestala iz utvrde pod stražom, nakon čega joj se zameo svaki trag. Plašt je rukavica koju baca u lice Phèdri, izazivajući je na dvoboj i tjerajući je ponovo na daleki put koji će je odvesti u egzotične krajeve i ugroziti krhki mir koji je teškom mukom stekla…

Jacqueline Carey za Kushielovu je strijelu primila nagradu Locus za najbolji prvi roman, a nastavci serijala uvršteni su u mnoge izbore najboljih fantastičkih djela proteklog desetljeća. Svojom je putenom, podatnom i izdašnom prozom stekla legije poklonika i poklonica, kojima će se nesumnjivo pridružiti i mnogi novi hrvatski čitatelji nakon ovog gostovanja, čiji su organizatori Algoritam i festival Liburnicon.

Kratki sadržaj Kushielove strijele:

"Ljubi kako želiš", tako je govorio Blaženi Elua – miljenik anđela, kaže drevna legenda. Rođen od majke Zemlje na dan kada su se Magdalenine suze pomiješale s krvlju Yeshue ben Yosefa tek skinutog s križa. Odbačen od Yeshuita kao izrod, proganjan od carstva Tiberiuma kao potomak Yeshue, prezren od Jedinog Boga kao nevrijedan, lutao je bosim nogama gazeći tlo svoje majke Zemlje, i gdje god bi stao, cvijeće je nicalo iz tragova njegovih stopa. Kada ga je kralj Persisa zarobio, anđeli s neba se smilovaše i prekršivši naredbu Jedinog Boga spustiše se na Zemlju ne bi li ga slijedili i čuvali u njegovim lutanjima. Naamah, najljepša od anđela pristade leći s kraljem da iskupi Eluinu slobodu. I tako do današnjeg dana, više od tisuću i pol godina kasnije, širom Terre d’Ange milosnice Naamahina reda liježu sa strancima u slavu Elue, a potomci smrtnika i anđela vladaju najljepšim od svih predjela svijeta – Zemljom Anđela – zemljom ljubavi, zemljom umjetnosti, zemljom obilja i zemljom najsmrtonosnijih intriga.

U taj svijet slobodne i opasne ljubavi stupit će mlada Phèdre odgojena kao Naamahina milosnica, s jednim trunom razlike, crvena točka u njezinu oku označava je kao Kushielovu izabranicu. Kushiel, anđeo boli i pokajanja koji je sišao s neba ne bi li slijedio Blaženog Eluu, posvetio je svoj život užicima boli i kroz trag svojih potomaka živi među d’Angelinima. Phèdre kao jedina Kushielova izabranica u tri pokoljenja izazvat će pozornost Dvora, a najrazvratniji plemići i bogataši nadmetat će se za noć nepojmljivih naslada s jedinstvenom priležnicom. No njen je marque otkupio Anafiel Delaunay, samozatajni plemić zataškane prošlosti koji je namjerava ponuditi samo izabranima – moćnicima čije tajne želi saznati kako bi vratio čast svom imenu i osvetio čovjeka koji mu je bio više od brata.

"Ljubi kako želiš", moto je koji slijedi i Phèdre, iz ložnice u ložnicu, no sudbina će od smjele špijunke-milosnice koja besramno nudi svoje tijelo stvoriti heroinu kakvu fantastična književnost još nije upoznala. Kraljevi, bogovi, ratovi, prevrati, izdaje, urote i galerija najupečatljivijih likova koje možete zamisliti, zavrtjet će se oko ove fascinantno erotične mlade žene čija putenost nosi teret sedamsto stranica neprekidnih pustolovina.


Slični članci: