Iznenada preminuo Mersad Berber

hommage Mersad Berber

Sinoć je u 72 godini iznenada preminuo jedan od najvećih svjetskih umjetnika, postklasicista -  Mersad Berber.

Počasni član Ruske Akademije umjetnosti, slikar, primarno grafičar, crtač, ilustrator, tapiserist, po mnogima najveći bosanski umjetnik svih vremena. Rođen u Bosanskom Petrovcu, diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, bio docent i profesor na ALU u Sarajevu, dobitnik pedesetak stručnih nagrada, izlagao u svim većim gradovima svijeta, njegovo djelo uvršteno je u kolekciju Tate galerije, oženjen dizajnericom Adom (Adaletom), ima dva sina Ensara i Azera, a od 1992 živi i radi u Zagrebu i povremeno Dubrovniku.

Mersad Berber
Mersad Berber

Najznačajniji ciklusi su mu “Sarajevske kronike”, “Put u Skender Vakuf”, “Srebrenica”, “Hommage Vlahi Bukovcu”, “Otomanske kronike”, „Arhiv“ i mnogi drugi, a dizajnirao je i mnoge plakate (Otac na službenom putu, Sjećaš li se Dolly Bell), omotnice za ploče i CD-e (Indexi), čak i crtani film "Tempo Secondo".

Ostat će zapamćen kao jedan od najvećih i najosebujnijih umjetnika današnjice, a njegovi konji, prelijepe žene te ostala njegova umjetnička djela pričat će još dugo u njegovo ime...

Mersad Berber
Mersad Berber

Slični članci: