Izložba fotografija Petera Lindbergha ‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown’ okupila cijelu društvenu scenu

„Hvala Zagreb!“ riječi su kojima je velikan modne fotografije i jedna od najvećih svjetskih zvijezda modne i suvremene fotografije Peter Lindbergh sinoć otvorio svoju izložbu u velebnom prostoru zagrebačkog Meštrovićevog paviljona, Domu Hrvatskih likovnih umjetnika. Više od 150 fotografija nastalih u zadnjih 20-ak godina i dvije umjetničke serije ‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown’ ujedinjene su u istoimenu izložbu postavljenu u cijelom prostoru paviljona – Galeriji Prsten, Galeriji Proširenih medija i Galeriji Bačva. Uz izložene fotografije Lindbergh je u Zagrebu predstavio i svoju video instalaciju koju ovoga puta pak pokazuje u potpuno novom obliku – premijerno upotpunjenu zvučnom kulisom koju je stvorio njegov najstariji sin Benjamin Lindbergh. Do sada je ova video instalacija, ali bez zvučne kulise, bila postavljena samo jednom do sada – u sklopu Lindbergove izložbe u Kini, prošle godine.

Poznati na izložbi Petera Lindbergha
Poznati na izložbi Petera Lindbergha

„Na zagrebačkoj izložbi predstavljam izbor radova iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, na kojima sam surađivao s najvećim i najpoznatijim supermodelima u povijesti mode i fotografije. Drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija – slavni supermodeli, filmske zvijezde ali i ‘obični ljudi’, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija… “ ističe sam Lindbergh, pojašnjavajući koncept zagrebačke izložbe istaknuvši „Iznimno me raduje mogućnost da izlažem u kružnom prostoru ove predivne građevine i to je prvi puta da uopće imam takvu priliku. Ova zgrada je nevjerojatna u svakom svom detalju i iznimno sam zadovoljan načinom kako su se fotografije i video instalacija uklopili u prostoru.“.

Poznati na izložbi Petera Lindbergha
Poznati na izložbi Petera Lindbergha

Posebnost ove izložbe jest i u tome što je ovo prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini. U prilog zanimljivosti, vrijednosti ali i važnosti ove izložbe govori i izniman interes svjetskih medija koji izložbu već tjednima najavljuju kao jedan od svega nekoliko TOP događaja suvremene i modne umjetnosti koji se nesmiju propustiti u ovoj godini. Izložbu Petera Lindbergha – Images of Womena & The Unknown u Zagreb je dovela producentica Ana Petričić Gojanović iz PRiredba studija u suradnji s Peter Lindbergh studijima u Parisu i New Yorku i u suradnji s Gaellom Gottwald, direktoricom Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Poznati na izložbi Petera Lindbergha
Poznati na izložbi Petera Lindbergha

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina učinili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović te najavilaOvo zasigurno jest događaj o kojem, bez imalo skromnosti mogu reći  bruji  ne samo Europa već i cijeli svijet, a o čemu svjedoče i pisanja brojnih svjetskih medija koji najavljuju izložbu kao TOP događaj u umjetnosti i modi. No, već sada sam ponosna što ćemo i u svibnju, u sklopu Noir Festivala, imati priliku ugostiti još jednog velikog umjetnika i stvaratelja, no riječ je o drugom obliku umjetnosti.“.

Poznati na izložbi Petera Lindbergha
Poznati na izložbi Petera Lindbergha

Izložba Petera Lindbergha u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu ostaje otvorena do 10. Svibnja.  Posebno za ovu prigodu kao i zbog iznimnog interesa za izložbu i galerija HDLU-a je prilagodila svoje radno vrijeme, stoga će se izložba osim u uobičajenom radnom vremenu od 11 do 19 sati radnim danom moći pogledati i nedjeljom od 10 do 18 sati, a petkom i subotom čak do 21 sat uvečer!


Slični članci: