Izložba Damiena Hirsta u Tate Modernu

Damien Hirst

Velika retrospektivna izložba Damiena Hirsta krenula je s prikazivanjem 7.travnja u Tate Modern-u. Izloženi su radovi koji su nastali u posljednjih dvadeset pet godina umjetnikova stvaranja, koji je poznat kao najbogatiji ali i kao i jedan od najomraženijih ljudi u suvremenoj umjetnosti. Upravo je završio s postavima po Gagosian Galerijama diljem svijeta te na čuđenje javnosti odlučio izložiti neke od svojih djela u Tate Modern-u, poznatoj londonskoj galeriji. Naime, umjetnik je prije nekoliko godina izjavio da nikada neće prikazivati svoja djela u muzejima jer je to za mrtve umjetnike, međutim, očito je zrelost donijela neke nove odluke kod predvodnika skupine Young British Artists-a.

Damien Hirst počeo je još kao student slikarstva, u 80-tim godinama za sebe i svoje prijatelje organizirati i postavljati izložbe, tada još u napuštenim skladištima i tvorničkim halama. Njegove provokativne ideje vrlo brzo su privukle pažnju, tako da je već 1995. godine, kada mu je bilo 30 godina, dobio jednu od najvažnijih britanskih umjetničkih nagrada – Turnerovu nagradu. 

Retrospektiva okuplja neke od Hirstovih najranijih radova iz kojih se dobro može iščitati njegova kompleksna osobnost.  Između ostalih, ovdje je i jedna od najpoznatijih instalacija, "Fizička nemogućnost smrti" - četiri metara dugačak morski pas koji pliva u formaldehidu. Kada ju je prvi put izložio, 1991. godine, ova je instalacija odmah postala kultnom i ujedno simbolom suvremene britanske umjetnosti.

Galerija Tate Modern očekuje do početka rujna, do kada traje ova izložbe, milijune posjetitelja. Provokacija i drskost u kombinaciji s talentom i inteligencijom, i ovoga puta se dokazuju kao najjači magnet.

Autor: J.M

Datum: 18. 04. 2012.

Izvor fotografije: blog.trendspot.com


Slični članci: