Izgubljeni istraživač - Pronalazak Malloryja na Mount Everestu

Prošli tjedan je u novotvorenom knjižarsko-galerijskom centru V.B.Z. „Fadil Hadžić“ održana promocija jedinstvene knjige penjača Conrada Ankera i povjesničara Davida Robertsa „Izgubljeni istraživač“. O fascinantnoj priči George Lee Malloryja i Andrew Irvinea govorili su urednik knjige Drago Glamuzina, alpinist, putopisac i redatelj Stipe Božić te književni urednik i planinar Željko Žarak.

"Uzbudljivo štivo o prvom pokušaju uspona na Krov svijeta. Priča o nesalomljivoj volji prvih osvajača čija slava prerasta u mit našeg doba", objasnio je poznati alpinist Stipe Božić.

Priča o herojskom pokušaju osvajanja Mount Everesta Georgea Malloryja 1924. godine i Ankerov pronalazak njegovog tijela 75 godina kasnije dovela je u V.B.Z. „Fadil Hadžić“ brojne ljubitelje planina i povijesnih otkića.

Izgubljeni istraživač
Izgubljeni istraživač

David Roberts: Izgubljeni istraživač

Pronalazak Malloryja na Mount Everestu

Osmog lipnja 1924. George Leigh Mallory i Andrew Irvine nestali su nedaleko od vrha Mount Everesta. Do danas je ostalo otvoreno pitanje jesu li oni tada, 29 godina prije Edmunda Hillaryja i Tenzinga Norgaya, dosegnuli vrh svijeta. Godine 1999. penjač Conrad Anker otkrio je Malloryjevo tijelo na Everestu čime je napravljen veliki korak u rasvjetljavanju jedne od najvećih tajni u povijesti pustolovina i istraživanja. U Izgubljenom istraživaču Anker i povjesničar David Roberts izlažu dramatičnu kroniku ekspedicija iz 1924. i 1999. te uspijevaju dočarati strast i duh dvojice muškaraca koji su se, s gotovo nikakvom opremom, usudili suprostaviti najsilovitijim snagama prirode.

»Conrad Anker i David Roberts isprepliću dvije fascinantne priče o otkrićima: o herojskom pokušaju Georgea Malloryja 1924. da dosegne vrh Mount Everesta i Ankerovo otkriće Malloryjeva tijela sedamdeset pet godina poslije… Izgubljeni istraživač uzbudljiv je pogled na ono što neki nazivaju krajem Doba otkrića. Bez obzira jesu li Mallory i Irvine stigli na vrh ili ne, knjiga je trajno priznanje ovom dvojcu čiji će podvizi nastaviti fascinirati i nadahnjivati avanturiste.«

Winston Carter, Chicago Tribune

»Zanimljivo i vjerodostojno štivo. Ne samo da je Anker pronašao Malloryja nego je u biti uspio slobodno prepenjati zastrašujuću Drugu stepenicu koja tvori glavnu prepreku za svakog penjača po sjevernoj strani, što pokazuje da je Mallory mogao osvojiti planinu.«

Mike Leary, Baltimore Sun

»Iznimno privlačno štivo u kojem ćete neizmjerno uživati, sam vrh penjačke literature.«

Jon Krakauer, autor knjige Into Thin Air


Slični članci: