U knjizi "O nebu i o zemlji" razmišljanja pape Franje

O nebu i o zemlji, papa Franjo, VBZ
O nebu i o zemlji, papa Franjo

Govorimo o bitnom – održana promocija hrvatskog izdanja knjige pape Franje I. "O nebu i o zemlji"

U knjižarsko-galerijskom centru „Fadil Hadžić“ prošli tjedan je V.B.Z. predstavio knjigu „O nebu i o zemlji“ koju supotpisuju papa Franjo i argentinski rabin Abraham Skorka.  O knjizi su govorili novinar i kolumnist Branimir Pofuk, profesor Adalbert Rebić i stručnjak za crkvena pitanja Darko Pavičić.

Promocija knjige O nebu i o zemlji
Promocija knjige O nebu i o zemlji

Knjigu je nastala kao rezultat niza učenih, mudrih i otvorenih razgovora između dvojice vjerskih učitelja i višegodišnjih prijatelja. U njima papa Franjo, u to doba još kardinal Bergoglia i rabin Skorka u atmosferi iznimnog međusobnog razumijevanja i poštovanja iznose svoja stajališta o najrazličitijim teološkim i svjetovnim pitanjima: o Bogu, vjeri, globalizaciji, fundamentalizmu, holokaustu, ateizmu, pobačaju, homoseksualnosti, eutanaziji...

Po preporuci i zagovoru knjige koja potiče međureligijski dijalog temeljen na poštovanju i uvažavanju drugog, razgovor je prošao u ugodnom tonu. Ipak, sudionici se nisu libili dotaknuti škakljivih tema poput celibata u katoličkoj crkvi, homoseksualnosti, bogatstvu svećenstva. Darko Pavičić tako je čitajući riječi pape Franje najbolje posvjedočio o zaokretu i novome poletu duha koji je Jorge Bergoglio unio u Crkvu. Papa snažno ističe da se u pitanje istospolnih veza, u intimu i privatnost ljudi, Crkva ne treba miješati. Novi vjetar očit je i u suočavanju s problemom celibata. Profesor Rebić složio se i podržao nastojanja novoga pape da se s vremenom svećenicama omogući izbor hoće li svojim životima svjedočiti brak ili će ostati na putu uzdržavanja.

Na promociji su prisustvovali i pripadnici drugih vjerskih zajednica - svojim komentarima večer su uveličali rabini Luciano Moše Prelević i Kotel Da-Don te dodatno ukazali na važnost ove vrijedne knjige.

O knjizi "O nebu i o zemlji"

Razmišljanja pape Franje o obitelji, vjeri i ulozi Crkve u 21. stoljeću

Knjiga O nebu i o zemlji, objavljena u Argentini 2010. godine, nastala je kao rezultat niza učenih, mudrih i otvorenih razgovora između dvojice vjerskih učitelja i višegodišnjih prijatelja. U njima kardinal Bergoglio, od 13. ožujka 2013. papa Franjo, i rabin Skorka u atmosferi iznimnog međusobnog razumijevanja i poštovanja iznose svoja stajališta o najrazličitijim teološkim i svjetovnim pitanjima.

Bog, vjera, globalizacija, fundamentalizam, Holokaust, ateizam, pobačaj, homoseksualnost, eutanazija – samo su neke od tema o kojima u ovoj knjizi raspravljaju novi poglavar Katoličke crkve i ugledni argentinski rabin.

Papa vrlo otvoreno progovara i o mnogim intimnim stvarima: o tome kako je kao mlad bogoslov ‘izgubio glavu’ za ljepoticom koju je upoznao na stričevoj svadbi, kako više od 50 godina čini ‘grijeh protiv građanske dužnosti’ ne izlazeći na parlamentarne izbore u Argentini, kako su ga političari, dok je bio biskup, pokušali potkupiti velikim novcem... te o brojnim drugim zanimljivostima iz privatnog života.


Slični članci: