Hrvatska izložba o kulturi pušenja osvanula u stranim medijima

Kultura pušenja, Gliptoteka

Izložba za koju većina Hrvata ne zna u zadnje vrijeme osvaja svjetske kulturne krugove. Mi smo je pronašli na renomiranom dezeen portalu, a riječ je o izložbi dizajnerskog studija Brigada pod nazivom “Kultura pušenja: od tabua do tabua”. Postavljena je u zagrebačkoj Gliptoteci, a fokusira se ne ulogu pušenja u hrvatskoj umjetnosti, fotografiji, grafičkom dizajnu i filmu u proteklih 150 godina.

Pušenje je postalo socijalni tabu još 2009. godine kada je ono zabranjeno u svim javnim prostorima u državi, a još uvijek su na snazi i stroga pravila o promociji i oglašavanju pušenja. Osim što je tema izložbe sama po sebi zanimljiva još zanimljivija je izvedba. Naime, dizajneri su htjeli “sakriti” izloške te su iz temelja sagradili svijetleće cilindre koji podsjećaju na veliki krug dima koji izlazi iz same cigarete. Zidovi su prefarbani u crno kako bi bili u kontrastu s bjelinom materijala od kojih su “krugovi” napravljeni, a sve slike, posteri i fotografije vise sa skela s obzirom da ne mogu biti na zidu.

Kako je izložba zamišljena i realizrana pogledajte u videu, a na nama je samo da čestitamo mladim kreativcima iz Brigade.  

Kultura pušenja: od tabua do tabua

Slični članci: