Film Odrastanje, filmsko remek-djelo snimano 12 godina

Danas vam predstavljamo i u suradnji s Blitz Cinestar kinima vas vodimo na film Boyhood/Odrastanje, film koji je sniman u periodu od 12 godina, a prati odrastanje jednog dječaka, njegove sestre i njihove obitelji. Šest nominacija za nagradu Oscar, uključujući najbolji film, režiju i originalni scenarij te tri osvojene nagrade Zlatni globus, uključujući onaj u kategoriji za najbolji film te režiju i sporednu žensku ulogu dovoljno govore o posebnosti ovog filma koji je osvojio filmske kritičare i publiku diljem svijeta.

Film Odrastanje (Richard Linklater) je fikcionalna drama snimana s istom skupinom glumaca tijekom 12 godina, u kratkim intervalima od 2002. do 2013. godine. To je revolucionarno filmsko iskustvo koje prati doživljaje jedne obitelji tijekom 12 godina.Vodi nas na jedinstveno putovanje koje je istovremeno epsko i intimno kroz uzbuđenja djetinjstva, seizmičke pomake u modernoj obitelji i sam protok vremena.

Film Odrastanje - filmsko remek-djelo snimano 12 godina, 2. godina snimanja

Film prati šestogodišnjeg Masona (Ellar Coltrane) kroz desetljeće prepuno promjena, kroz promjene u obitelji i obiteljske kontroverze, brakove, ponovne ženidbe, nove škole, prve ljubavi, gubitke ljubavi, dobra vremena, zastrašujuća vremena i neprekidno raspliće mješavinu slomljenih srca i čuda. No, rezultati su nepredvidljivi kako se svaki trenutak pretvara u sljedeći ispreplićući duboko osobno iskustvo doživljaja koji nas oblikuju dok odrastamo i neprekidnu mijenu prirode naših života.

Na početku priče školarac Mason sanjivih očiju suočava se s velikom promjenom - njegova privržena i vrijedna samohrana majka Olivia (Patricia Arquette) odluči se s njime i njegovom starijom sestrom Samanthom (Lorelei Linklater) preseliti u Houston. I to upravo u trenutku kad se njihov odavno neprisutan otac Mason Sr. (Ethan Hawke) vrati s Aljaske u njihov svijet. Tako počinje život neprekidnih promjena, uz poplavu roditelja i njihovih partnera, djevojaka, učitelja, šefova, opasnosti, žudnji i kreativnosti - Mason kreće svojim putem. Scenarij i režiju potpisuje Richard Linklater (Before Midnight, Bernie). U filmu glume Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane i Lorelei Linklater.

Film Odrastanje - filmsko remek-djelo snimano 12 godina, 4. godina snimanja

Filmovi se oduvijek poigravaju s vremenom - pokušavaju ukrasti trenutke koji nemilosrdno teku kroz naše živote i staviti ih u neku perspektivu ili uroniti u mitsku, snenu dimenziju u kojoj je vrijeme izmiješano. No, gotovo svi se filmovi radi praktičnosti snimaju u razdoblju od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Može li se suvremena drama snimati daleko dulje? Primjerice, tijekom vremena koje je potrebno da se mali dječak razvije, iz godine u godinu i iz jedne promjene u drugu, u mladog odraslog muškarca? Na to je pitanje Richard Linklater odlučio odgovoriti kad je prije 12 godina počeo snimati film Odrastanje. Želio je snimiti film o intimnim osjećajima i teško opisivom doživljaju djetinjstva. Nije bio siguran odakle početi pa se dosjetio obuhvatiti sve. Znao je da će biti gotovo nemoguće - prvenstveno, financijski, jer teško da će koja ekipa filmaša ili producentska kuća pristati na tako dugotrajan i nesiguran projekt, suprotan načinu na koji funkcionira moderna filmska industrija.

Film Odrastanje - filmsko remek-djelo snimano 12 godina, 6. godina snimanja

Umjesto konvencionalnog scenarija Linklater je krenuo od strukture, nacrta, što mu je omogućilo dogovoriti dugoročnu suradnju s IFC Films. Zatim je počeo okupljati glumce i filmaše i objašnjavao im da će se okupljati svake godine, kad uspiju uskladiti sve svoje rasporede, na 3 - 4 dana snimanja. Linklater i njegova dugogodišnja suradnica Sandra Adair su paralelno montirali film, a nitko osim njih nije znao što su zapravo stvorili sve do završne verzije filma.

Dinamički osjećaj kretanja osnov je strukture filma Odrastanje koji gledateljima omogućava da budu svjesni protoka vremena bez obzira što se bave svakodnevnim događajima u Masonovoj mladosti. Linklater kaže da je glavni dio koncepta bio omogućiti da film ostavi dojam jednog, jedinstvenog, fluidnog djela - baš kao i život - te da se ne osjete pauze i novi počeci snimanja. Tehnički, to je značilo pridržavati se izvornih odluka i formalnih elemenata filma do njegova samog kraja.

Prvo prikazivanje filma glumcima bilo je iznimno emotivno. Linklater je predložio da ga Ellar i Lorelei pogledaju sami, nekoliko puta. Coltrane kaže: “Zahvalan sam mu na tome. Bilo je nevjerojatno jer sam gledao sebe kakvoga obično ne vidim. Istovremeno, bilo je to duboko osobno iskustvo, ali i zadivljujuće. To je prozor kroz koji promatramo ljudsko postojanje, a moj je lik - samo vrijeme. Nikad nisam vidio ništa nalik tome. To je toliko velik dio mojeg života, ali mislim da je i univerzalno djelo jer se bavi nečime što mnogima od nas nedostaje - cijeniti trenutke onakve kakvi jesu.”

Film Odrastanje - filmsko remek-djelo snimano 12 godina, 12. godina snimanja

Patricia Arquette čekala je premijeru na filmskom festivalu Sundance da bi prvi put odgledala film uz ostalu publiku za koju kaže da ju je bilo predivno promatrati koliko se unijela u film - svatko na svoj način.

Linklater pak kaže da je najemocionalniji trenutak bio na samom kraju, tijekom snimanja posljednje scene u kojoj Mason, sad već odrastao, odlazi prema planinama, u nepoznato, na prvi dan studija. Osjećalo se da bi njegov život mogao krenuti u bilo kojem od tisuća mogućih smjerova i da jedino što je sigurno je ono što znamo o njegovoj prošlosti.

Linklater kaže: “Sjećam se da sam stajao na suncu koje je zalazilo i osjećaj je bio nevjerojatan. Bio je to posljednji kadar 12-godišnjeg iskustva i ne može ga se opisati. Niti se može ponoviti.”

Ukoliko želite pogledati ovu nevjerojatnu filmsku priču snimanu 12. godina, Wall.hr portal u suradnji sa Cinestar kinima vam daruje dva puta po dvije ulaznice u Cinestar kinu Zagreb (Branimir Centar) koju možete iskoristiti od 19. veljače do 25. veljače 2015. godine. Sve što trebate napraviti je biti fan Wall.hr portala na Facebooku te podijeliti ovaj članak na svojem profilu (na opciji public i preko Wall.hr Facebook fan stranice) uz rečenicu "Wall.hr me vodi na  film Odrastanje u Cinestar Zagreb". Dobitnika ćemo objaviti između srijede navečer i četvrtka, 19. veljača, najkasnije do 16:00h. Dobitnika ćemo proglasiti slučajnim odabirom aplikacijom Random.org. U nastavku pogledajte video trailer za ovaj zanimljivi film.

Odrastanje

Slični članci: