David: najpoznatije djelo renesanse

Michelangelova statua Davida jedno je od najpoznatijih remek djela kiparstva renesanse i jedno od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom. Mramorna skulptura prikazuje umjetničku vještinu koja definira renesansu. Još od 16. stoljeća umjetnici i laici dive se ovom djelu. Poznati umjetnik, pisac i povjesničar Giorgio Vasari primijetio je da nijedno drugo umjetničko djelo nje ni u jednom pogledu ravno ovom Michelangelovom. 

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni ključni je umjetnik talijanske visoke renesanse, između 1501. i 1504. godine stvorio je visoki kip iz jednog mramornog bloka. Michelangelo koji je u to vrijeme imao 26 godina stvorio je ovo impozantnu skulpturu Davida u trenutku kada se David kao mladić sukobio s divom Golijatom, skulptura je prvenstveno napravljena kako bi krasila katedralu Svete Marije od Fiore, ali nakon što je kip težak 6 tona završen postalo je jasno kako ga je nemoguće podići. Umjesto toga odlučeno je kako će David biti postavljen u Palazzo della Signoria, gdje je stajao kao simbol snage i prkosa od 1501. godine do preseljena u Galleriu dell Accademia 1873. godine.

Samostalna gradska država, Republika Firenca bila je svjesna prijetnji koje su je okruživale, zato su Davida promatrali kao savršen simbol Firence s nepokolebljivom hrabrošću, neočekivanom snagom i povijesnom upornošću. Za vrijeme renesanse Michelangelo je stvorio figurativna dijela koja su bila usredotočena na ravnotežu, sklad i idealan oblik te vrlo detaljnu anatomiju. 


Slični članci: