BAFTA 2015. - Eddie Redmayne najbolji glumac, "Birdman" gubitnik večeri

Eddie Redmayne
Eddie Redmayne

 Sinoć je održana svečanost 68. godišnje dodjele nagrada prestižne Britanske filmske akademije poznate kao BAFTA nagrade. Ceremoniju je vodio Stephen Fry, a u publici su se našla brojna velika imena filmske industrije! 

Dobitnici BAFTA nagrada obično su dobar pokazatelj o tome što možemo očekivati od dodjele Oscara koja se održava za dva tjedna - 22. veljače!

Boyhood
Boyhood

Filmovi "Boyhood" i "Hotel Grand Budapest" definitivno su najveći pobjednici večeri! Boyhood je odnio nagradu u kategoriji najboljeg filma, Richard Linklater proglašen je najboljim redateljem, a Patricia Arquette najboljom sporednom glumicom. Hotel Grand Budapest imao je najviše nominacija (11), a osvojio je i najviše nagrada (4): najbolja originalna glazba, najbolji dizajn kostima, najbolja produkcija, a Wes Anderson je nagrađen za najbolji originalni scenarij. 

Birdman je jedan od najvećih gubitnika ovogodišnje BAFTA-e: od 10 nominacija osvojio je samo jednu, onu za najbolju kinematografiju. No, najveći gubitnik je ipak priča o čovjeku čiji je izum igrao ključnu ulogu u 2. svjetskom ratu, Igra oponašanja s Benedictom Cumberbatchom, koja od 9 nominacija nije osvojila niti jednu nagradu.

The Theory of Everything
The Theory of Everything

10 nominacija imala je i biografska drama o genijalnom fizičaru Stephenu Hawkingu, Teorija svega, a osvojila ih je tri: za najbolji britanski film, Eddie Redmayne odnio je pobjedu u kategoriji najboljeg glavnog glumca, a Anthony McCarten je nagrađen za najbolji adaptirani scenarij.

Osim Eddieja Redmaynea i Patricije Arquette, kao glumci su trijumfirali J.K. Simmons (najbolji sporedni glumac, Whiplash - Ritam ludila) i Julianne Moore (najbolja glumica, Still Alice). Najbolji animirani film je LEGO film.


Slični članci: