Znate li što je uljevak?

Uljevak
Uljevak

Moja prijateljica iz Sarajeva Mirela Abdurahmanović Husić me naučila praviti ovo jednostavno, a jako ukusno jelo od povrća. Mirela kaže da se uljevak (razljevak) može raditi od “bilo čega” što trenutno imaš u hladnjaku… Šampion je u kreativnosti…

Za 4-5 osoba

Vrijemepripreme: 10 minuta

Vrijemepečenja: 25-30 minuta

Temperaturapećnice: 200 °C

  • 70 dag špinata ili blitve ili tikvica ili kombinacija svih
  • 2 jaja
  • ½ l vrhnja ili jogurta
  • 10 dag svježeg kravljeg sira – može i ne mora
  • 1 šalica oštrog brašna
  • ½ šalice kukuruznog brašna
  • malo maslinovog ulja
  • malo začinskog putra – može i ne mora
  • putar ili ulje – za kalup
  • sol
  • papar

 Zagrijte pećnicu na 200 °C. Očistite, operite i nasjeckajte špinat te ga stavite u zdjelu. Dodajte 2 jaja, oštro i kukuruzno brašno, vrhnje ili jogurt, prema želji, svježi kravlji sir, posolite i popaprite. Dobro promiješajte. Smjesa mora biti tekuća, zato se i zove uljevak. Uljem ili putrom namažite okrugli kalup. Ulijte smjesu u kalup te je malo poškropite maslinovim uljem. Pecite u pećnici 25-30 minuta. Pred kraj pečenja možete dodati malo začinskog putra da zamiriši.

Uljevak
Uljevak

Slični članci: