Zapečene tikvice punjene sirom i mentom

| Wine and dine |

Zapečene tikvice punjene svježim kravljim sirom i svježom mentom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tko voli tikvice na 101 način, svidjet će mu se i ovaj jednostavan i brz ljetni receptić za malo jelo ili predjelo:

Zapečene tikvice sa sirom i svježom mentom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: maksimalono 10 minuta

  • 2 tikvice
  • 2-3 žlice talijanske ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • 1 žlica kremastog sira (Philadelphia, ABC, Dukatela ili sl.)
  • 1 žlica naribanog parmezana
  • grančica s listićima svježe mente
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
Zapečene tikvice punjene svježim kravljim sirom i svježom mentom
Zapečene tikvice punjene svježim kravljim sirom i svježom mentom

Zagrijte pećnicu na 180C. Operite i uzdužno narežite tikvice na debljinu oko pola centimetra, rasporedite je na masni papir za pečenje u kalup, premažite pomoću kista maslinovim uljem, posolite i popaprite i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite par minuta, zatim izvadite kalup, okrenite šnite tikvica, premažite i srugu stranu maslinovim uljem, posolite i popaprite te zapecite još par minuta. Izvadite iz pećnice kalup, a dok se tikvice hlade, pripremite filu: pomješajte kravlji sir s kremastim sirom i parmezanom, nasjeckajte i dodajte listiće svježe mente. Smjesu pomoću kista ili noža za mazanje u tankom sloju rasporedite po šnitama tikvica, zamotajte tikvice i učvrstite ih čačkalicom.

Zapečene tikvice punjene svježim kravljim sirom i svježom mentom
Zapečene tikvice punjene svježim kravljim sirom i svježom mentom