Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama

| Wine and dine |

Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama

Zapečenu tjesteninu radim uglavnom kada mi ostane tjestenine od nekog drugog jela dan ranije. Tada je zapečem s nečim što imam u hladnjaku. Ova kombinacija šunka, sir i tikvice je meni jedna od najdražih. I oni koji ne vole tikvice, u ovakvoj kombinaciji će im se svidjeti. Garantiram.

Za: 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20-ak minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 40 dag mašnica, tortigliona, njoka ili neke druge tjestenine
  • 20 dag ribanog mekog sira (gauda, podravec, edemac...)
  • 10 dag šunke, može i komadići pršuta ili neke salame
  • 1 tikvica (krupno naribana)
  • 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • 2-3 žlice naribanog parmezana
  • putar - za kalup
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. U vatrostalnu zdjelu ili kalup premazan putrom slažite red tjestenine, red krupno ribanog sira, nasjeckane šunke i krupno naribanih tikvica pa red tjestenine.  Izmiješajte jaja s vrhnjem, dodajte par žlica vode, posolite i popaprite te prelijte po tjestenini. Umak bi trebao pokriti svu tjesteninu.  Vrh posipajte s naribanim sirom i parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama
Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama