Tradicija za Badnjak: bakalar na bijelo

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tatin bakalar na bijelo
Bakalar na bijelo

Badnjak je prekrasan upravo zbog najvažnije stvari - obiteljskog okupljanja. Ta intima, povezanost, sigurnost, zajedništvo koje se osjeća u toj čarobnoj atmosferi topline doma, kićenja bora, stavljanja lampica, mirisa bakalara, kolača, osmjeha...  Obitelj! Obitelj je na 1. mjestu, definitivno, uvijek i zauvijek! Kad razmišljam o djetinjstvu i odrastanju, sjećam se te božićne topline i ugode, ali sjećam se i razgovora i rasprave mame i tate na koji način pripremiti bakalar. Kako su oba dvoje sjajno kuhali (tata još uvijek kuha i to famozno...), mama je htjela uglavnom na mornarski, tata na bijelo. Mama u pećnici, tata kuhano... Meni je ipak ovaj najbolji:

TATIN BAKALAR NA BIJELO

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

Tatin bakalar na bijelo
Bakalar na bijelo

       

  • 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
  • 1 - 2 lovorova lista
  • 4 - 5 krumpira
  • 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
  • 2 dl mlijeka
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 – 3 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar (u zrnu i mljeveni)
Tatin bakalar na bijelo
Bakalar na bijelo

Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15tak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir  procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo tog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri potresajući lonac. Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i protresite lonac. Prema želji krumpir možete malo propasirati vilicom ili cijelo jelo štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu. Dobar tek!

Tatin bakalar na bijelo
Bakalar na bijelo

Slični članci: