Suzy Josipović Redžepagić: savršena ljetna salata od slanutka, graha i hobotnice

Salata sa slanutkom, grahom i hobotnicom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo ljeto rekla sam sad ili nikad - dijeta! Naravno, ni suprug ni klinci, a ni društvo nije baš previše oduševljeno s mojom namjerom držanja dijete jer znaju - kad sam na dijeti - manje ću kuhati! Takva je i odluka, nakon niza ljeta serviravši im doručak, ručak i večeru - ove godine - odlučila sam servirati samo jedno jelo i to više-manje zdravo i light - otprilike oko 6 popodne (kad malo padne sunce) i to je to. Za ostalo - snalazite se!

Pa da krenem. Počinjem s jednostavnom, a prefinom salatom od slanutka, graha, hobotnice i kozica, recept mog prijatelja Ante Lušića

Recept: Salata od slanutka, graha, hobotnice i kozica

 Vrijeme pripreme: s kuhanjem hobotnice, blanširanjem kozica i hlađenjem - oko 2 sata

  • 1/2 kg blanširanih očišćenih repova kozica
  • ½ kg kuhane hobotnice
  • ½ kg slanutka iz konzerve
  • 25 dag smeđeg ili crvenog graha iz konzerve
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka (može i ne mora)
  • 5 dag kapara
  • sol
  • papar
  • 1 dl extra djevičanskog maslinovog ulja
  • sok 1 limuna ili bijeli ocat (prema želji)
  • 1-2 žlice aceta balsamica (ovisno o ukusu)
  • peršin ili bosiljak (prema želji)

U kipućoj vodi kratko pofurite (blanširajte) cijele kozice. Ohladite ih pa očistite repove i stavite u zdjelu. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte hobotnicu, ohladite je, narežite na kolutiće i dodajte u zdjelu s kozicama.

Iscjedite vodu iz konzervi slanutka i graha pa  dodajte slanutak i grah u zdijelu. Posolite i popaprite.

Salata sa slanutkom, grahom i hobotnicom
Salata sa slanutkom, grahom i hobotnicom -priprema

Dodajte kapare, luk narezan na šnite, usitnjen češnjak te dodajte salati.

Pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna (ili ocat) i aceto balsamico te začinite salatu prema ukusu.

Prema želji salatu ukrasite peršinom ili bosiljkom.


Slični članci: