Samo jedna riječ: njoki

| Wine and dine |

Njoki
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

BAKINI MIŠEKI - GNOCCHI/ NJOKI/ KROKETI baka Ljubica, Zagreb

Ne znam osobu koja ne voli njoke ili krokete. Moji ih obožavaju! Kad god mi ostane pire krumpira, ubacim jaje i malo brašna i napravim njoke... Moja baka Ljubica ih definitivno radi najbolje i najbrže... Ona ih zove po zagrebački -  mišeki. Iako im je porijeklo naravno iz Italije, danas se njoki jedu u cijelom svijetu... Nekada pučko jelo za siromašne, danas uz pašticadu ili lovački gulaš, gotovo prestiž. Talijani ga tradicionalno jedu četvrtkom, a Argentinci i Čileanci za sreću i bogatstvo svakog 29. u mjesecu, osobno ih mogu jesti svaki dan... Mogu se raditi od ricotte, od špinata, rukole (recept u daljnjem tekstu), od bundeve...

Njoki
Njoki

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta

Njoki
Njoki
            
  • 70 dag kuhanih krumpira (kuhanih u ljusci pa oguljenih, ohlađenih pa protisnutih)
  • 25 dag glatkog brašna tip 850
  • 2 jaja
  • malo parmezana (prema želji)
  • malo muškatnog oraščića (prema želji) 
  • putar
  • sol

Sve sastojke dobro umiješajte u mekano podatno tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke.

Njoki
Njoki

Prema želji možete svaku njoku i pritisnuti uz krivu stranu ribeža ili drvenu rebrastu dašćicu ili vilicu da dobije neravnine kako bi bolje upio umak...

Njoke možete kuhati i pržiti. Ako ih kuhate, kuhajte ih u loncu s puno slane vode. Kad voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.

Prženi njoki – kroketi (valjušci) rade se isto kao i njoki, ali se na kraju umoče u jaje (može i ne mora) pa u prezle te prže na vrućem ulju na umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu žutu boju. Ostavite na papirnatoj salveti da se ocijedi višak masnoće.

Njokima možete dodati rukolu (rikolu, rigu). Evo receptić:

ZELENI NJOKI OD RUKOLE

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme kuhanja: 10 minuta

  • 1 kg krumpira
  • 8 dag rukole – kuhane i propasirane
  • 30 dag brašna
  • 5 dag putra
  • 2 jaja
  • ulje
  • muškatni oraščić
  • sol

Skuhajte krumpire u slanoj vodi, još tople ih ogulite i propasirajte. U mlake krumpire dodajte rukolu, brašno, jaja, putar, sol, malo ulja, prstohvat muškatnog oraščića i izradite podatno glatko tjesto. Rukama oblikujte tjesto u salamu i režite ga nožem u njoke. Kuhajte ih u slanoj proključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.