Rižoto s 4 vrste sira

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s 4 vrste sira
Rižoto s 4 vrste sira

Za samo pola sata napravite ovaj prefini talijanski specijalitet: rižoto s 4 vrste sira (tal. risotto ai quattro formaggi) i uživajte u njegovom specifičnom okusu... Ja ga obožavam!

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 35 dag riže
  • 5 dag švicarskog tvrdog sira gruyere ili livanjskog ili paškog (naribanog)
  • 5 dag sira fontina ili ementaler ili gauda (narezana na kockice)
  • 5 dag gorgonzole – zdrobljene
  • 5 dag parmezana (naribanog)
  • putar
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 2 dl pjenušca ili šampanjca
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat muškatnog oraščića 
  • svježi peršin - prema želji za ukras
  • sol
  • papar

Na zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte luk. Podlijevajte s vrućim temeljcem. Dodajte rižu i miješajte dok ne zastakli, zatim zalijte šampanjcem. Miješajte dok riža ne upije sav šampanjac, zatim postepeno dolijevajte temeljac, posolite, popaprite, dodajte prstohvat cimeta i muškatnog oraščića uz neprekidno miješanje. Kad je riža gotova (nakon 20-tak minuta), maknite s vatre i dodajte sireve. Promiješajte i ako treba još začinite. Na kraju dodajte komadić hladnog putra. Promiješajte.

Prema želji ukrasite svježim peršinom ili bosiljkom te servirajte uz parmezan. 

Rižoto s 4 vrste sira
Rižoto s 4 vrste sira