Recept za najbolji slatki božićni kruh - Stollen

| Wine and dine |

Stollen -  slatki kruh
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Slatki božićni kruh - Stollen

Moj favorit. Svi ukućani više vole kremastije kolače, samo ja više volim takve kolače poput slatkog kruha. Mogla bi ga jesti svaki dan za doručak. Znam ga često ispeći i u pekaču za kruh, a super je jer može zaista dugo stajati...

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

  • ¼ l mlijeka
  • 2 dag germe
  • 2 žlice šećera
  • 80 dag brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 7,5 dag šećera u prahu
  • 25 dag putra
  • 5 dag ušećerene limunove korice
  • 5 dag ušećerene narančine korice (arančini)
  • 30 dag grožđica
  • malo ruma
  • 5 dag nasjeckanih badema
  • 5 dag nasjeckanih lješnjaka
  • cimet
  • muškatni oraščić
  • kardamom (može i ne mora)
  • 8 dag maslaca za premaz
  • 8 dag šećera u prahu za posipanje
Stollen -  slatki kruh
Stollen - slatki kruh

Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne. Oprane grožđice namočite u rum. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni maslac i pomiješajte. Dodajte grožđice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve začine. Dobro istucite i izmiješajte i pustite da se digne na toplome mjestu. Zatim ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Neka se ponovo diže na toplome da se obujam udvostruči. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite sat vremena. Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim maslacem i pospite debelim slojem šećera u prahu.

Iako se može jesti isti dan, kad odstoji dan, dva je najbolji!