Recept: najbolji krumpir s mediteranskim travama i maslinovim uljem

| Wine and dine |

Pečeni krumpir u mediteranskim trava
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uvijek me pitaju kako mi uspjeva tako ukusan krumpir, izvana hrskav, a iznutra mekan, a ja odgovaram: malo čarolije i ljubavi! Svakome može ispapsti takav krumpir naravno. Pećnica mora biti vrela, da se prvo zapeče pa ga pokrijete da ne izgori, već da cijeli bude pečen i onda ga opet otkrijete da poprimi hrskavu koricu. Možete ga koji put zaliti uljem od pečenja i - to je to! Zaista jednostavno!

Jednostavan recept: Pečen krumpir u pećnici s mediteranskim travama i maslinovim uljem

Za 4 -6 osoba

Temperatura pećnice: 180C

kalup od pećnice ili bilo koji drugi

  • oko 2 kg krumpira, po mogućnosti mladog
  • maslinovo ulje – količina prema potrebi
  • mediteranske trave – ružmarin, majčina dušica, origano, menta, bosiljak…
  • slatka mljevena crvena paprika
  • cherry rajčice, paprike, mrkve, tikvice – prema želji
  • naribana korica nešpricanog limuna – prema želji
  • sol
  • papar

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Krumpire ogulite, operite, osušite, razrežite po pola ili na četvrtine (zavisno od veličine krumpira) i rasporedite u veliki kalup. Posolite, popaprite, posipajte slatkom crvenom paprikom, naribanom koricom limuna i mediteranskim travama pa prelijte maslinovim uljem. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko sat vremena. Nakon 10-ak minuta, krumpir možete pokriti, a zadnjih 20-ak minuta ga otkrite i oprezno promiješajte tj. zalite s uljem od pečenja (ali pazite da se ne spečete!). Servirajte kao prilog uz meso ili kao glavno jelo uz salatu.

Pečeni krumpir u mediteranskim trava
Pečeni krumpir u mediteranskim trava