Pržene girice, papaline i srdele

Pržene girice
Pržene girice

Koliko puta tjedno jedete ribu? A plavu ribu? Znate li koliko je riba zdrava i da je trebate jesti što češće. Papaline (srdelice) i girice su vrlo ukusne ribice i odličan su izvor visokovrijednih bjelančevina i masnih kiselina omega 3, a sreća da su jeftine u odnosu na bijelu ribu pa su dostupne svima. Za pržene girice, papaline i srdele kažu da je to pučko jelo. I neka je, nije sve što je jeftino loše, a skupo fino. Naprotiv, mala plava riba poput papalina, srdelia, girica je bogatija bjelančevinama i masnim kiselinama, a kako je malih dimenzija, u manjoj je mjeri izložena riziku od zagađenja metalima iz mora, a i veća je vjerojatnost da će biti svježija, jer odmah iz mora ide na ribarnicu.  Zato - požurite u ribarnicu!

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i prženja: 10 minuta

  • 1 kg girica, papalinica ili srdela (srdelama odstranite glavu i nutrinu, manje ribice poput papalinica i girica nemojte čistiti)
  • brašno - za paniranje
  • krupna morska sol
  • ulje - za prženje (mješavina biljnog i maslinovog ulja, a za one koji vole još zdravije jesti kokosovo ulje)

Svježe papaline ili girice stavite u sito i operite pod hladnom vodom. Kad se ocijede uvaljajte ih u brašno i pržite u vrućem ulju. Kad se stvrdnu izvadite ih šupljikavom žlicom na papirnatu salvetu da se iscjede. Posolite krupnom morskom soli i servirajte odmah uz limun i maslinovo ulje.

Pržene girice
Pržene girice

Slični članci: