Nova knjiga Radovana Marčića "Uživajte sa mnom!"

Uživajte sa mnom! Radovan Marčić
Uživajte sa mnom! Radovan Marčić

"Uživajte sa mnom!", knjiga priča vodećeg hrvatskog gastrobarda Radovana Marčića nije uobičajena kuharica iz koje možemo prepisati recept za neku prigodu i vratiti je na policu da se izgubi među svakojakim drugim priručnicima za povremenu upotrebu, a još više nije za zaborav. To je knjiga priča o jadranskoj tradiciji, uz recepte koji otkrivaju nevjerojatnu raznolikost u detaljima, netipičnu za tako relativno mali zemljopisni prostor.

Povodom izlaska njegove nove knjige, pitali smo Radovana o čemu se radi u njegovoj novoj knjizi i da li je ona svojevrsni nastavak njegove zadnje knjige "Poslanice sladokuscima": "Da, to su moji dnevnički zapisi u zadnjih sedam godina. "Poslanice sladokuscima" bili su zapisi koje sam pisao kroz deset godina, a ovo je nastavak istih, koji su izlazili kao moje kolumne u magazinu "More". To su moja zapažanja, saznanja, moje misli i osjećaji o spizi, o moru, uz more, o konobaru, restoranu, politici, ljudima...  Uz priče ima i 100 recepata. To su recepti mojih prijatelja, kuhara, iz raznih restorana... ono što volim i ono u čemu uživam!"

Jedan od recezenata je i nautičarima dobro poznat Senko Karuza, književnik i gastronom koji je napisao: "Uživajte sa mnom! knjiga je koja je kroz segment prehrane otkrila i popunila prazninu u razumijevanju običaja i ljudi koji su ostali vezani i vjerni moru. Ta je knjiga vrijedan doprinos razumijevanju baštine koja u svoj svojoj raznolikosti pokazuje kulturni identitet iz kojeg se stvarala i u čijem se duhu čuva tradicija.", a Siniša Pavić, pisac i novinar "Novog lista" dodao je: "Dobra je razglednica ona koja vas, čim je primite, natjera da spakirate kufere i otputujete tamo gdje je to more, ta planina, to sunce i taj snijeg sa slike. Dobra razglednica jednoga gurmana ona je koja vas tjera da se isti čas opašete pregačom, dohvatite teće i krenete spravljati ono što je na razglednici gurmanskoj, u slici i u riječi. Pogotovo u riječi, jer Radovan Marčić, član žirija »MasterChefa Hrvatska«, majstor je riječi koja tjera na kužinavanje i blagovanje, na putene grijehe nepca, na stolovanje u ugodnom društvu što se okupilo baš zbog te teće i onog što u teći jest."

U utorak će Radovan Marčić i izdavačka kuća VBZ i službeno predstaviti knjigu "Uživajte sa mnom!" u Zagrebu u RougeMarin bistrou, a o knjizi će govoriti Mario Bošnjak i Zlatko Klanac. Za degustaciju će se pobrinuti chefovi nove kulinarske hit destinacije iz RougeMarina, slastičarnica Orijent i Vina Duboković. Predviđeni menu na Radovanovoj promociji zvuči vrlo interesantno i govori o samoj knjizi: orssoto sa šparogama i gljivama, lešo sardele, polpeti od hobotnice, miješano zelje na neretvanski, ravijoli punjeni lubinom u šugu od škampa, deserti iz slastičarnice Orijent i Vina Duboković.

Veselimo se susretu s Radovanom i čestitamo na novoj knjizi!


Slični članci: