Nedjeljni ručak

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ajngemahtec
Ajngemahtec juha

Nedjelja, tradicionalno dan obiteljskog okupljanja i najbolji i najkvalitetniji tjedni ručak koji mora imati početak i kraj - doslovno od predjela do deserta, za sve generacije - nešto domaće, toplo i ukusno. Sir i pršut za početak, Ajgemahtec mogu i bebe jesti, janjetinu su proglasili jednim od zdravijih mesa, a uz pečeni krumpir i mladi luk je prava hrvatska gastro ikona... Desert kojem nitko ne može odoljeti - Montinjakova čokoladna torta bez brašna. Pa krenimo:

MAMINA PILEĆA RAGU JUHA - AJNGEMAHT JUHA (EINGEMACHT, njem., po zagrebački AJNGEMAHTEC ili ajngemahtes)

Ajngemahtec je u mojoj familiji omiljena juha koju je moja mama radila najbolje na svijetu. Doslovno. Najfinija nedjeljna juha...

Za 8 – 10 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 90 minuta

  • 1/2  kg piletine (prsa, krilca, želuci, srca)
  • 10 dag pilećih jetrica
  • 10 dag mrkve
  • 5 dag luka
  • 10 dag graška
  • 10 dag korijena peršina
  • 10 dag korijena celera
  • 1/2 karfiola – po mogućnosti samo cvjetići (po želji)
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • malo ulja
  • sol
  • papar

Piletinu narežite na manje komade. Na ulju podinstajte sitno nasjeckani luk i pola naribane mrkve pa dodajte piletinu. Malo je prepržite dok ravnomjerno ne pobijeli. Zatim dodajte povrće po tvrdoći: prvo mrkvu, peršin, celer, grašak i na kraju karfiol. Pržite par minuta i dodajte litru i pol vode. Posolite i popaprite. Kad zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte, otprilike sat vremena. Pred kraj ukuhajte jetrene noklice i kuhajte još 10 minuta. Na kraju juhu pospite sjeckanim peršinom.

Smjesa za noklice
U posudi razmutite cijelo jaje i polako dodajte brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i sitno iskosanu jetricu. Lagano umiješajte, pustite da par minuta odstoji i malom žličicom stavljajte u juhu.

Pečena janjetina
Pečena janjetina

PEČENA JANJETINA SA RUŽMARINOM I FINIM TRAVAMA

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja

Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati

Temperatura pećnice: 220C pa 180C

  • 1 kg janjetine (but, rebrica...)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • svježi ružmarin
  • 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
  • začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta 
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar

Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Pecite još sat, sat i pol te je okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju zalite je vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.

*Servirajte s domaćim pečenim krumpirima. Prema želji možete ih i zapeći zajedno sa janjetinom u pećnici, jer će poprimiti okus od pečenja pa će biti još ukusniji. Servirajte uz mladi luk i rotkvice ili neku salatu.

Montinjakova torta
Montinjakova torta

MONTINJAKOVA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 8 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 minuta + 1 dan

Temperatura pećnice: 240C

  • 35 dag tamne čokolade (70% kakaa)
  • 10 žumanjaka
  • 10 bjelanjaka
  • prstohvat cimeta
  • 10 dag tamne čokolade za glazuru

Zagrijte pećnicu na 240C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite i dodajte na pari otopljenu čokoladu. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih žlicom dodajte u smjesu. Sipajte u namašten i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kad se ohladi (za pola sata), okrenite je naopačke.

Otopite na pari tamnu čokoladu i prelite je čokoladnom glazurom. Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati.

Dobar tek!