Najukusnija krem juha od škampa

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krem juha od škampa
Krem juha od škampa

Negdje sam jednom pročitala recept od viškog svjetioničara Ivana Bulića Iće i prisvojila ga te malo prepravila.  Postao je moj omiljeni recept... Gosp. Ivan Bulić Ićo ga radi od kozica, ja od škampi, ali može i jedno i drugo, samo da su svježi repići, jer miriše na još i još...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • ½ kg očišćenih, svježih repova od škampi ili kozica
  • 2 luka – sitno nasjeckana
  • 4 režnja češnjaka – sitno nasjeckana
  • 1 list lovora
  • peršin – sitno nasjeckan
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1 žlica pirea paradajza
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • prema želji 2 - 3 žlice vrhnja

Na maslinovom ulju dinstajte luk dok se ne pretvori u jednoličnu masu, potom dodajte usitnjeni češnjak i repove škampa ili kozica pa podlijte vinom i vodom. Posolite i papaprite, dodajte pire paradajza, peršin i lovorov list. Kuhajte desetak minuta. Pola juhe odvojite i izmiksajte štapnim mikserom pa pomiješajte s ostatkom juhe. Prokuhajte sve zajedno još pet minuta. Prema želje dodajte vrhnje i promiješajte.