Najbolja crno-bijela čokoladna torta

| Wine and dine |

Crno bijela torta, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Jednostavna crno-bijela torta bez brašna

Ovaj savršen recept za vrlo jednostavnu čokoladnu tortu čije se pola smjese peče, a pola je krema dobila sam prije par godina od moje prijateljice Daniele Vuletić, Deni. Napravila ju je za jedan naš babinjak i od tada je postala naša omiljena torta koju sve često radimo kad nemamo puno vremena za kuhanje ove ili one kreme jer je jako ukusna i fina,  jednostavna, brzo se napravi i nema neke pretjerane nauke.

Tko bi rekao da je to moguće  da se jedan dio smjese peče, a drugi dio iste smjese je krema? Dvije muhe jednim udarcem! Deni radi sa 6 jaja jer radi u manjem kalupu i torta je tanja, ali ako imate puno ukućana/gostiju i veliki kalup za tortu, možete napraviti i s duplom dozom svih sastojaka (u zagradi).

Crno bijela torta
Crno bijela torta

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta (40-ak minuta ako je dupla doza)

Temperatura pećnice: 185C

Okrugli kalup za torte promijera 24 cm - manji ( 28 cm veći kalup)

Biskvit/krema u jednom:

  • 6 jaja (ili 12 jaja)
  • 20 dag štaub šećera (ili 40 dag)
  • 20 dag putra (ili 40 dag)
  • 10 dag badema ili oraha (ili 20 dag)
  • 3 žlice kakaa (ili 6 žlica)
  • 10 dag čokolade za kuhanje (60%) (ili 20 dag)

Gornji bijeli sloj:

  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja (ili 4 dl)

Premaz kalupa:

  • mrvice keksa ili prezle

Zagrijte pećnicu na 185C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto izmiksajte putar. Posebno umutite žumanjke i šećer pa dodajte putar, mljevene bademe, kakao i rastopljenu čokoladu. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i ručno lagano dodajte u smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u putrom premazan i mrvicama keksa posut kalup za tortu i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata. Probajte čačkalicom jeli biskvit pečen, ako lagano izlazi bez mrvica smjese, pečen je.

Drugi dio smjese spremite u hladnjak. Kad se ohladi pečeni biskvit, premažite ga ostatkom smjese iz hladnjaka i ponovo stavite u hladnjak. Od slatkog vrhnja i malo štaub šećera umutite čvrsti šlag (prema potrebi dodajte učvrščivač). Ravnomjerno rasporedite zadnji sloj torte - šlag i stavite u hladnjak do serviranja, idealno preko noći. Prema želji naribajte čokoladu na šlag.

Crno bijela torta, Suzy Josipović Redžepagić
Crno bijela torta priprema

*Ako niste ljubitelj šlaga, izostavite ga, tortu pospite naribanom čokoladom ili napravite čokoladnu glazuru te svaku šnitu servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.