Moj tradicionalan menu za Badnjak i Božić

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kokosovi kiflići
Kokosovi kiflići

Tradicija je tradicija, ali iipak volim mali odmak od uobičajenog, volim uvijek iznenaditi s nečim novim i finim jer tako sama sebe inspiriram. Doza kreativnosti uvijek mora postojati. To nas izdvaja od drugih, to je samo naše, to je odraz nas samih. Naravno, za Badnjak riblji menu, za Božić mesni menu...

Badnjak

Cijeli dan svako ide na svoju stranu... Ujutro - kuhinja, pa na posao (samo kratko), plac, klinke imaju svoj cjelodnevni program, suprug i ja smo popodne u gradu - jer to je poseban gušt - Badnjak u centru. Sjajno kuhano vino i bakalar u Lari i Penati na Fuliranju u Tomićevoj, Pepermint, Cvjetni kod Vedrana, kod Lorene u Korto...

Inače nisam osoba koja često ide van, pije kave, općenito sjedi u kafićima, kad? Kad da pijem kave? Za tako nešto jednostavno nemam vremena. Izađem jednom u 100 godina..., ali taj Badnjak i Stara godina u gradu mi je nešto posebno. Sretnem toliko prijatelja, svoje generacije, s faksa, iz škole i pitam pa gdje vi ljudi izlazite, nisam vas vidjela godinama... A oni - ni mi tebe... Nigdje ne idu, kući su, kao i ja... Svugdje je lijepo, doma najljepše... Da, i to dođe s godinama...  Svako doba nosi svoje...  Ali zato Badnjak, super... Naravno, predvečer smo svi doma, uz božićne pjesmice pripremamo večeru, iako je sve je više manje spremno...

Večera:

Ovaj put za glavno jelo radim bakalar na mornarski, na način moje mame, sve sam skuhala dan prije, ujutro prije posla samo završavam... Za predjelo ću servirati jednostavne i prefine rolice s lososm i philadelphijom (brzo gotovo, recept sam već bila stavila prije mjesec, dva...), sushimi od tune (tuna svježe smrznuta, prijatelj ulovio tunu i donio mi jučer s mora, pjenicu od bakalara (bakalar skuhan dan ranije, samo smiksam i povežem - recept prije par dana) i paštetu od tune (također recept prije par dana). Ispeći ću pikantni kukuruzni domaći kruh u pekaču (blaženi pekač i tajmer!), te za desert ujutro napraviti souffle tortu (već objavljen recept) i razne kolačiće koje sam ispekla dan ranije (bajaderu, kokos kiflice, crne vanilice s čokoladom i kuglice od Nutelle i maskarponea (recept objavila prije par dana).

Božić

Doručak:

Ujutro za doručak ću ispeći uštipke i servirat ću ih onako tople sa svježim kravljim sirom, vrhnjem, jogurtom, kajmakom i raznim narescima, uz nezaobilazni stolen - slatki kruh s domaćim đemom.

Ručak:

Za ručak će mi doći najstarija kćer Sarah, tata i sestra s obitelji, a predvečer najbliži prijatelji. Kupila sam 2 guske na placu (recept sutra!), domaće mlince, krumpire, puno salate (rukole, cikorije, radića, matovilca, zelene). Naravno ujutro ću staviti govedsku juhicu da se kuha i zakuhat ću je s domaćim rezancima. Za predjelo ću servirati gušću paštetu, sirni namaz i carpacio od jelena na rukoli. Za desert kolačiće i tortu od dana prije te ću brzinski napraviti panetone kolač ili šnenokle (sve recepte sam već objavila na wall.hr)

Večera:

Svega ima, ništa neću kuhati, samo ću napraviti tatarski biftek i narezati sireve, pršut i nareske. Meso ću ranije iskosati, a u blenderu usitniti sve dodatne sastojke. To ću raditi za stolom da svima bude interesantno... Moja sestra Lana radit će isto hrpu kolača pa će ih donijeti - limun šnite, salamicu, medenjake, fritule...

Kako sam većinu ovih recepata već objavila na wall.hr, evo još neki receptić koji nisam do sada objavljivala:

Mamin bakalar na mornarski

Za 6 – 8 osoba

Vrijeme namakanja bakalara: 3 dana

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 3 - 4 sata

Temperatura pećnice: 150C

  • 1 sušeni bakalar (očišćen od kosti i kože te narezan na komade)
  • 1 kg krumpira (oguljenog, narezanog na šnite)
  • 1-2 lista lovora
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckani)
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar u zrnu

Bakalar očistite, neka odleži u vodi tri dana (vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno). Zagrijte pećnicu na 150C. U duboku vatrostalnu zdjelu složite red krumpira narezanog na šnite, zatim red bakalara, pa krumpira, pa bakalara i tako redom. Zalijte sa maslinovim uljem i vodom da sve prekrije. Dodajte lovor, sitno nasjeckani češnjak i peršin, soli i papra u zrnu. Pecite u pećnici poklopljeno 3 -4 sata.

Bakalar možete prirediti i na način da ga prvo skuhate u vodi, pa očistite od kosti te slažite u vatrostalnu zdjelu red krumpira, red bakalara. U tom slučaju pecite u pećnici na 180C oko sat vremena.

Kokosovi kiflići

Ovaj recept je od jedne drage gospođe iz Stomorske na Šolti, supruge kapetana s Broda ljepote koja nas je jednom prilikom ugostila i napravila ove savršene kifliće. Uzela sam recept i od tada ih redovito pravim za Božić... Prefini su i uvijek uspjevaju!

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 10 minuta

Temperatura pećnice: 150C

  • 25 dag kokosovog brašna
  • 50 dag mješanog (glatkog i oštrog brašna)
  • 15 dag šećera
  • 1 putar
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • sok i kora od limuna

Za posip: štaub šećer ili otopljena čokolada i kokos

Sve sastojke izmiješajte i umijesite. Oblikujte tijesto u kuglu i omotajte ga folijom i stavite na pola sata, sat u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka, zagrijte pećnicu na 150C pa razvaljajte tijesto prvo na dugačke valjke, pa ih režite svakih cca 5 cm te oblikujte kiflice. Slažite ih na masni papir u kalup. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10-tak minuta na 150C, dok se ne lagano ne zarumene. Pazite da ne izgore, keksima treba jako malo vremena, svega par minuta. Kekse ohladite i prema želji ili ih uvaljajte u štaub šećer ili vrhove kiflica umočite u rastopljenu čokoladu pa pospite s kokosom. Posušite ih na rešetki i držite u limenoj kutiji zatvorene.