Knjiga tjedna - potresan roman "Guraj" autorice Sapphire

Roman
Roman "Guraj", Sapphire

Ovaj tjedan vam preporučamo jedan od potresnijih romana izdanih u zadnje vrijeme, roman "Guraj" autorice Sapphire koji će vas dovesti do suza, ali i nagnati da se zapitate događa li se nešto slično i toliko traumatično i u vašoj okolini te postoji li netko kome možete pomoći da pronađe novi i ljepši život .

Claireece Precious Jones crnkinja je iz Harlema. Nepismena, siromašna, debela, nevoljena i neprihvaćena, a uz to još i HIV pozitivna. Majka je zlostavlja, a otac siluje. Prvi je put rodila s dvanaest godina, a sa šesnaest nosi drugo očevo dijete. Sustav je odbacuje, školski kolege joj se izruguju. Ona je u potpunosti marginalizirana i getoizirana kao “ružna crna mrlja koju treba obrisat”. No kad završi na pokusnom obrazovnom programu, Precious će prvi put u svom životu osjetiti snagu podrške i prihvaćanja. Dok uz hrabru i pronicavu učiteljicu Blue Rain uči čitati i pisati, Precious se otvaraju vrata novog svijeta. Zapisujući svoje misli u dnevnik pronalazi svoj snažan unutarnji glas koji ne govori samo o nasilju, bijedi i brutalnosti, već i o njezinim najdubljim osjećajima, željama i snovima. Ispisujući traume koje je doživjela, vraća ono što joj je tako besramno i nepravedno bilo oduzeto od najranijeg djetinjstva – ljudsko dostojanstvo. 

Šokantan, potresan i brutalno iskren, roman "Guraj" iznimno je književno ostvarenje i važan doprinos društveno angažiranoj književnosti. Prema njemu je snimljen i film Precious koji je osvojio brojne filmske nagrade i priznanja uključujući dva Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolji adaptirani scenarij. Algoritam vam donosi jedinstveni glas Claireece Precious Jones kao važan književni doprinos poimanju najtežih vidova položaja žene u suvremenom društvu u nadahnutom prijevodu Mihaele Veline i sugestivnoj naslovnici Jelene Radmanović. Prvo poglavlje ovo potresnog romana pročitajte ovdje.


Slični članci: