Kako riješiti prostorni problem stana koji podsjeća na "kutiju"?

Španjolski prostorni dizajner Josep Ruà transformirao je stan s nizom izazovnih (ali rješivih) problema u Valenciji u suvremeni penthouse s maksimalnom funkcionalnošću. Stanu, koji je prvobitno opisan kao "kutija potpuno izolirana izvana s dvije samostojeće terase",  bio je prijeko potreban redizajn kako bi se razlikovala dnevna i noćna područja. Mjesto za pohranu također je bio izazov, uglavnom zbog nedostatka prostora - iako je riječ o penthouseu, stan ima 70 kvadratnih metara uključujući i terase.

Josep Ruà

Prvi korak bio je pokriti jednu od terasa i pretvoriti je u spavaću sobu. "Pod je podijeljen u dva dijela pomoću zakrivljenog zida koji, zajedno s velikim policama za knjige, pomaže ublažiti ozbiljnost prostora", rekao je arhitekt. Svakako je u stanovima koji podsjećaju na kutiju važno umetnuti velike prozore, staklene površine, ogledala od poda do stropa ili pak dodati pametnu (mnogobrojnu) rasvjetu i nikako se ne koristiti tamnim nijansama.

Josep Ruà

Društveno središte suvremenog potkrovlja čini otvoreni plan koji uključuje dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. Drveni detalji u paru sa svijetlom paletom boja i puno prirodnog osvjetljenja čine prostor otvorenim i prozračnim. Dio kuhinje krije se iza automatskih vrata koja rješavaju problem skladištenja bez estetskih kompromisa. Stambeni prostor nenametljivo se povezuje s lijepom terasom, pružajući osjećaj kontinuiteta između unutarnjih i vanjskih prostora.

Josep Ruà

Slični članci: