Jednostavno: Bijela rolada s voćem

| Wine and dine |

Rolada s voćem i bademima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rolada s voćem

Recept za ovu prefinu, a jako ukusnu roladu dala mi je prijateljica Ines Rožanić koja je vrhunski radi, a ona je receptić prepisala od Ane Ugarković i malo ga promijenila. Svi se oduševe ovom roladom, a stvarno je jednostavna i relativno jeftina. Treba samo 5 jaja i malo voća i slatkog vrhnja...

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Četvrtasti kalup od pečnice + masni papir za pečenje

Temperatura pećnice:180C pa 160C

Biskvit:

  • 5 bjelanjka
  • 25 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 10 dag badema u listićima (lagano tostiranih) - za posipanje
  • štaub šećer - za posipanje

Fila:

  • 1/2 l slatkog vrhnja ili 2 1/2 dl izmiksanog slatkog vrhnja + 2 dl mascarponea
  •  1 kremfiks
  •  1/2 kg svježeg voća ili voća iz kompota (raznog ili samo jedna vrsta)

Zagrijte pećnicu na 180C. Kratko tostirajte listiće badema na tavi ili u pećnici. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. (Žumanjke nemojte baciti nego iskoristite za drugi kolač u koji idu samo žumanjci ili ih izmiksajte sa štaub šećerom i ponudite djeci kao ukusnu kremu).

Biskvit od bjelanjaka: Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, zatim dodajte šećer i vanilin šećere i miješajte dok se šećer više ne osjeti. U četvrtasti kalup od pećnice stavite prvo masni papir za pečenje pa po njemu pospite štaub šećer u tankom sloju, zatim ravnomjerno pospite tostirane listiće badema pa izlijte i po cijelom kalupu rasporedite i zagladite snijeg od bjelanjaka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, a zatim još 10 minuta na 160°C. Izvadite ga i ohladite (ne dižite s papira niti ne rolajte).

U međuvremenu očistite voće i narežite ih na kockice ili šnitice. Izmiksajte vrhnje za šlag s kremfiksom (ili prema želji i mascarponeom) i rasporedite ga po pečenom biskvitu pa posložite voće po njemu. Zarolajte roladu i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja razrežite na šnite.

Bijela rolada s voćem
Bijela rolada s voćem