Dnevni meni za utorak 22. svibnja 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: RAŽNJIĆI OD SIRA I GROŽĐA

Ražnjići od sira i grožđa
Ražnjići od sira i grožđa

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 15 dag Fontina ili Asiago sira
  • 20 dag zrelog bijelog grožđa

Izrežite sir na komadiće veličine bobe grožđa. Na drvene ražnjiće ili čačkalice složite bobu grožđa i komadić sira i tako naizmjence.

*umjesto sira možete staviti zarolanu šnitu pršuta ili kombinirati sir i pršut s grožđem.

glavno jelo: CANELONI S MESOM, Italija

Caneloni s mesom
Caneloni s mesom

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

  • 16 cannellona
  • 2 žlice naribanog sira parmezana
  • Fila:
  • 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće)
  • 40 dag mljevenog mesa
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 0,5 dl vina
  • 4 dag naribanog sira parmezana
  • 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu
  • 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora)
  • 3-4 žlice ulja
  • sol
  • papar

Umak od paradajza:

  • 4 dl pirea paradajza
  • 2,5 dl vode 
  • 1 čili papričica
  • 2 žličice šećera

Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i  papar pa dinstajte podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovim nadjevom punite cannellone.  Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza.  Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.

Umak od paradajza:

Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer.  Kratko prokuhajte.

Canellone možete pripremiti i sa piletinom:

Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U blenderu krupno nasjeckajte ½ kg fileta pilećih prsiju, 1 luk, 5 oguljena češnja češnjaka i kadulju. Posolite, popaprite i dodajte 3 jaja. Zagrijte pećnicu na 200C. Napunite canelone pilećim nadjevom i slažite ih u namaštenu vatrostalnu zdjelu. Prelijte sa 6 dl umaka bešamel ili slatkog vrhnja, po vrhu pospite parmezanom i prezlama.  Pecite u pećnici pola sata.

prilog: SALATA S JABUKOM I CELEROM

Salata s celerom i jabukom
Salata s celerom i jabukom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 50 dag korijena celera
  • 1 veća kiselkasta jabuka
  • malo soka od limuna
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 mrkva – prema želji
  • narezani orasi ili lješnjaci – za posipati
  • sol
  • papar

Celer ogulite i sitno naribajte. Dodajte oguljenu i naribanu jabuku. Pomiješajte i dodajte limunov sok, papar, sol i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješajte i ohladite u hladnjaku. Po želji u salatu možete dodati i 1 mrkvu sitno naribanu, a posipati krupno narezanim orasima ili lješnjakom.

*Poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog kuhanoj ili pečenoj šunki te bunceku.

TORTA OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE

Torta od lješnjaka i čokolade
Torta od lješnjaka i čokolade

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

Temperatura pećnice:180C

  • 30 dag poprženih i oguljenih grubo samljevenih lješnjaka
  • 6 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ kg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat cimeta 
  • 30 dag otopljenog putra
  • 1,5 dl mlijeka
  • 37,5 dag oštroga brašna
  • 10 dag čokolade za kuhanje (min. 70% kakaa)

Zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer, cimet i  prašak za pecivo u glatku smjesu.  Zatim dodajte otopljeni putar i mlijeko, pa brašno, samljevene lješnjake te otopljenu čokoladu. Smjesu prelite u premazan putrom i pobrašnjen kalup za torte i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.

* Poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.


Slični članci: