Dnevni meni za subotu, 12. svibnja 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo:  SALATA CAPRESE (PARADAJZ i MOCARELA)

Salata Caprese
Salata Caprese

Idealno predjelo – brzo, jednostavno, a zdravo i ukusno.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 50  dag paradajza ili chery rajčica
  • 30 dag mozzarele
  • prstohvat origana
  • svježi bosiljak
  • rukola
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Narežite paradajz i mozzarelu na šnite i poslažite na tanjur. Posolite, popaprite, zalijte maslinovim uljem, pospite origanom. Ukrasite listićima bosiljka ili rukole.  Po želji možete pokapati i sa malo accetta balsamica.

glavno jelo: ZAGREBAČKI ŠNICLI

Zagrebački šnicli
Zagrebački šnicli


Ovako spravljani šnicl, gotovo u svakom gradu zove se upravo po njemu. U Ljubljani je ljubljanski, u Pragu praški....

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 70 dag telećih šnicli od buta
  • 15 dag praške šunke
  • 15 dag sira (najbolje ementalera)
  • 1 žlica soli
  • ulje za pečenje

Za paniranje:

  • 10 dag oštrog brašna
  • 10 dag prezli
  • 3 jaja

Narezane šnicle dobro istucite i posolite. Na polovicu svakog šnicla stavite šnitu šunke i sira. Šnicle zatim preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljene, panirajte ih (uvaljajte ih u oštro brašno, pa u razmućena jaja i u prezle). Zagrebačke šnicle pecite u tavi na vrućem ulju 5-7 minuta sa svake strane.

prilog: PIRE OD CELERA

Pire od celera
Pire od celera

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 1/2 kg celera
  • 1-2 krumpira srednje veličine
  • mlijeko
  • malo putra
  • parmezan (za posipati)
  • sol
  • bijeli papar

Celer ogulite i narežite na šnitice. Kuhajte ga u posoljenoj vodi dok ne bude skroz mekan. Posebno skuhajte krumpir. Izmiksajte celer u blenderu, dodajte mu malo mlijeka, putra, prema okusu soli i papra pa pomiješajte sa zgnječenim krumpirom. Izmiješajte u pire. Prema potrebi dodajte još malo putra i mlijeka. Pospite parmezanom.

desert: PITA OD TAMNE ČOKOLADE

Pita od čokolade
Pita od čokolade

Za ovim kolačem – svi moji su ludi... Klinke obožavaju. Lijepo se reže, savršeno ide sa sladoledom ili šlagom, a kad se još prelije sa toplim umakom od šumskog voća...
Prhko tijesto:

  • 25 dag brašna
  • 12,5 dag hladnog putra iz hladnjaka
  • 5 dag šećera 
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica jogurta ili kiselog vrhnja
  • naribana limunova korica

Fila:

  • 14 dag putra
  • 15 dag tamne čokolade za kuhanje (70 – 80% kakaa)
  • 8 žlica kakaa u prahu
  • cimet
  • 4 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice kiselog vrhnja

Zagrijte pećnicu na 180C.
Tijesto: od svih sastojaka ručno zamijesite prhko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljajte (pomoću prozirne folije) i stavite u kalup tako da obložite stijenke i dno, a višak tijesta odstranite. Ispikajte dno vilicom i pecite u zagrijanoj pećnici 15ak minuta. Ohladite ga,  a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva.

Fila: na pari zajedno rastopite čokoladu, putar i kakao, pa ostavite da se prohladi. Posebno umutite jaja se šećerom, zatim dodajte med i vrhnje, pa ulijte otopljenu čokoladu i promiješajte. Sipajte filu na pečeno tijesto i pecite još u zagrijanoj pećnici na 150C oko 40 minuta.
*Pita se može jesti mlaka ili hladna. Servirajte uz tučeno slatko vrhnje i topli umak od šumskog voća (marmeladi dodajte malo vode pa je promiješajte i zagrijte).

Pitu možete napuniti i s ovom filom:

  • 50 dag tamne čokolade (60%)
  • 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 2 dl mlijeka
  • 3,5 dl slatkog vrhnja

Čokoladu otopite na pari, a posebno umutite jaja. Zagrijte slatko vrhnje i mlijeko s vanilijom do vrenja, te uz neprestano miješanje tu vrelu smjesu ulite u umućena jaja. Procijedite smjesu kroz cjediljku, pa je dodajte čokoladi i promiješajte.

Pita od tamne čokolade
Pita od tamne čokolade

Autor: Suzy JosipovićDatum: 12.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.


Slični članci: