Dnevni meni: nedjelja, 6. svibanj 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

juha:  KLASIČNA BEČKA JUHA, Austrija

Klasična bečka juha
Klasična bečka juha

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta 

Vrijeme kuhanja: 2 sata

  • ½ kg govedine
  • 2 – 3 goveđe kosti (po želji)
  • 1 svežanj zelenja za juhu
  • ½ luka
  • 3 bjelanjka
  • sol
  • vlasac ili peršin za ukrašavanje

Operite meso, osušite ga, narežite na veće  komade i stavite u 2 litre hladne vode.  Luk narežite na kolutiće i popržite u tavici bez masnoće da posmeđi. Mesu dodajte oprane kosti, zelenje, prženi luk i kuhajte 2 sata. Ohladite juhu i skinite masnoću koja pliva na vrhu. Procijedite ju. Istucite bjelanjke sa 2,5 dl hladne vode, polako umiješajte u juhu i ponovno ju prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz kuhinjsku krpu i posolite. Pospite je sitno nasjeckanim vlascem ili peršinom i poslužite kao bistru juhu ili s bečkim jušnim prilozima. Meso i povrće iz juhe posebno poslužite uz hren.

*Za bistrenje juhe dobro je staviti komadić slezene ili jetra.

glavno jelo: TELEĆA KOLJENICA S KRUMPIROM I FRANCUSKA SALATA

Pečena koljenica s krumpirom
Pečena koljenica s krumpirom

Kad dolaze gosti, volim spremiti teleću koljenicu, jer s njom nema puno posla, a jako je sočna, mekana i ukusna. Svi je vole i s njom je uvijek garantirano uspješna  večera. Dok se glavno jelo peče u pećnici, uspijem pripremiti niz drugih jela – predjela, salata i deserta... I za 2 - 3 sata – sve je gotovo!

Za 4-6 osobe

Vrijeme pripreme: jednodnevni pac

Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta

  • 2 kg teleće koljenice
  • 1,5 - 2 kg krumpira
  • 10 dag paradajza (narezan krupno) - može i ne mora
  • 10 dag luka (narezan krupno)  - može i ne mora
  • Za pac:
  • šaka soli
  • 1 žlica crvene slatke paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica senfa
  • list kadulje
  • ružmarin
  • 1,5 dl ulja (pol suncokretovo, pola maslinovo)

Dan prije koljenicu (ali nije neophodno) natrljajte solju, crvenom paprikom, češnjakom, senfom, kaduljom, ružmarinom i maslinovim i običnim uljem.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Stavite koljenicu  u vatrostalnu zdjelu ili kalup zajedno sa paprikom, lukom i paradajzom te sa oguljenim, posoljenim krumpirom. Zalijte s uljem iz paca, i stavite u pećnicu da se peče oko 2 - 2,5 sata. Koji put je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je pikati vilicom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama. Ako je krumpir izrezan na manje komade dodajte ga koljenici nakon pola sata, sat pečenja. 

prilog: GRAH I MATOVILAC SALATA S BUČINIM ULJEM

Salata od graha i matovilca
Salata od graha i matovilca

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta

  • 40 dag graha
  • 10 dag matovilca
  • 1 luk
  • bučino ulje
  • sol
  • papar

Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i  obilato prelijte bučinim uljem.  

Grah salatu možete napraviti i bez matovilca. Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.

desert: MATTONELLA DI PANDORO, Italija

Matinello di pandoro
Matinello di pandoro

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme i hlađenja kreme: 1 sat i 30 minuta

Vrijeme pečenja: 10 minuta

Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sati

Temperatura pećnice: 100C

  • 1 kg Pandoro (panetone bez grožđica)
  • 2,5 dl slatkog vrhnja – tučeno
  • 20 dag mliječne čokolade
  • ½ dl ruma
  • putar
  • štaub šećer – prosijani
  • slatki kakao prah ili čokolada u prahu – prosijani
  • komadići čokolade, bademi, lješnjaci - za ukras

Zagrijte pećnicu na 100C. Natrgajte čokoladu na kockice i otopite je na pari. Dodajte joj rum ili neki drugi liker i dobro miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se ohladi u hladnjaku barem sat vremena. Posebno čvrsto umutite slatko vrhnje u šlag i pomiješajte sa hladnom smjesom otopljene čokolade i ruma. Razrežite pandoro na šnite debljine 1 cm (odstranite koricu)  i namažite donji dio šnita sa putrom. Poslažite ih na namazani lim i zapecite u pećnici desetak minuta dok ne poprime zlatno žutu boju. Dobro ohladite. U kalup posložite red Pandora pa red hladne kreme red Pandora red hladne kreme. Svaki red i vrh kolača dobro posipajte sa prosijanim štaub šećerom i kakaom ili čokoladom u prahu, a vrh ukrasite komadićima čokolade i listićima badema. Stavite ga u hladnjak na par sati da se poveže i stisne.

***Poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 6.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.


Slični članci: