Čokoladni mousse - tko mu može odoljeti?

Čokoladni mousse
Čokoladni mousse

Mousse (francuski "pjena" Mu:s) je klasičan francuski desert koji jednostavno vole - svi! Svako ima svoj način spravljanja moussa, ovo je jedan od njih. U novije doba kad se dosta pazi što se jede, i mousse rade samo s vodom i malo šećera i kažu da odlično uspjeva... Uglavnom s vodom, mlijekom ili vrhnjem, s jajima ili bez, s putrom ili bez... svejedno je. Mousse je mousse - užitak za nepce i čarobni lijek za dušu... Prema želji možete dodati i malo viskija ili ruma...

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 - 2 sata

  • 30 dag tamne čokolade (70%)
  • 10 dag štaub šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 jaja
  • 3 dl tučenog slatkog vrhnja

tučeno slatko vrhnje ili preljev od šumskog voća (prema želji )

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Na pari umutite žumanjke, štaub šećer i vanilin šećer u glatku smjesu i maknite s vatre. Čokoladu odlomite na komadiće, otopite je na pari i umiješajte u žumanjke, a bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Čokoladnoj smjesi dodajte tučeno slatko vrhnje i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak barem na sat, dva da se dobro ohladi. Ukrasite mentom i prema želji poslužite uz tučeno slatko vrhnje ili preljev od šumskog voća.


Slični članci: