Čitamo "Djevojke koje sjaje", knjigu Lauren Beukes

Lauren Beukes južnoafrička je nagrađivana spisateljica koja piše romane i televizijske scenarije, snima dokumentarce, autorica je tekstova za stripove, a povremeno radi i kao novinarka.

Godine 2011. osvojila je nagradu Arthur C. Clarke za roman Zoo City, smješten u fantastičnom Johannesburgu. Među prethodnim djelima ističe se i Moxyland, distopijski cyberpunk-roman čija je radnja smještena u Cape Town, u kojem vlada korporativni aparthejd.

Prošle godine Beukes izdaje Djevojke koje sjaje (Profil Knjiga, 79,00 kn). Snažan je to, napet i privlačan triler koji ruši sve granice mogućeg, uključujući i granice autoričina uspjeha. Bestseler u Velikoj Britaniji i rodnoj joj Južnoj Africi postiže izvrsne rezultate u kontinentalnoj Europi. U završnom broju magazina Entertainment Weekly Stephen King navodi Djevojke koje sjaje među deset najboljih knjiga koje je pročitao u 2013. godini. Producentska kuća Leonarda DiCaprija otkupila je već prava za ekranizaciju ovoga romana.

U ovom je izuzetno napetu romanu Lauren Beukes uspjela spojiti gotovo nespojivo: akciju i liriku, triler i povijesni roman, SF i krimić. Učinila je to bez spisateljskog napora, čitateljima na radost: ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita do kraja.

Zagreb, Rijeku i Pazin posjetit će u sklopu svoje europske turneje, a za prvi susret s Hrvatskom odvojila je još nekoliko dana odmora. Ovog se tjedna Beukes druži s čitateljima u Poljskoj, a nakon Istre „Djevojke“ će zasjati u gradu svjetlosti, Parizu. Upravo je završila pisanje svoga novog romana Broken Monsters.

Raspored javnih nastupa Lauren Beukes u Hrvatskoj:


Slični članci: