Casa das Historias Paula Rego - povijesna arhitektura u novom ruhu

Casa das Historias Paula Rego dizajn je arhitekta Eduarda Souto de Moure. Koristeći povijesnu arhitekturu kao bazu reinterpretira se na suvremen način prepoznatljivim piramidama u obliku tornja, te crvenom boje betona koji se koristio u izgradnji. Zemljište i stabla koja su postojala prije izgradnje uklopljeni su kao temeljni elementi, a četiri krila, promjenjive visine i veličine, čine zgradu.

Unutrašnjost zgrade ima 750m2 izložbenog prostora, na vrhu tehnička i uslužna područja, te je uređena u neutralnim tonovima i popločena plavo-sivim mramorom. U zgradi se nalazi i dućan, kafić koji gleda na vrt i dvoranu sa 200 sjedećih mjesta. Dizajn zgrade u potpunosti je u skladu s umjetnikovim željama, a ispunjava sve uvjete za muzej ne igorirajući i potrebe posjetitelja.

S Casadas Historias, možemo reći da se Eduardo Souto de Moura udaljio od modernog apstrakcionizma koji je bilo dominantna značajka njegovih prijašnjih djela. U ovom muzeju otvorenom u portugalskom gradiću Cascais, suradnici Souto de Moura koriste formalne uređaje iz naslijeđa arhitektonske kompozicije, u sto vrijeme usvajajući specifične formule za izgradnju zgrade, kao i korištenje razmjera koji se mogu svrstati u  kontekst vrlo specifične vrste geografije. Ovim muzejem, Souto de Moura razvija oblik "modernog doba" bez arhitekture, u stvari, ponavljanje bilo koje od "starih modela" - u skladu s idejama Alda Rossi u svojoj znanstvenoj autobiografiji – podsjećajući na bezvremenske arhetipove iz urbane ikonografije: Tornjevi, svjetionici, silosi i dimnjaci, poput onih koji određuju profil Palacio de Sintre.


Slični članci: