Antimonov recept: Samosa

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Samosa
Samosa

SAMOSA mog prijatelja Antimona – Ahmeda al Rahima, poznatog Ante iz Večernje škole

Samosa je izvorno indijsko jelo, koje se može pripremiti kao i kineske proljetne rolade (spring rolls) od junetine, janjetine, piletine ili od povrća. Moj prijatelj Antimon otvorio je mali slatki restorančić u Arena centru u Zagrebu i priprema samosu. Tijesto je kao za štrudl, možete ga po želji sami napraviti ili kupiti.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat

  • 6 listova za štrudl
  • 50 dag mljevenog junećeg (ili pilećeg ili janjećeg) mesa
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 češnja češnjaka (protisnut)
  • chilli – prema želji
  • 1 žličice korijandera
  • 2 žličice svježeg đumbira
  • ½ dl nasjeckane metvice sok od 1 limuna
  • 2 žlice biljnog ulja
  • sol
  • papar

Zagrijte ulje na tavi, dodajte luk, češnjak i začine. Pomiješajte i pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i cijelo vrijeme miješajte i kuhajte. Skinite s vatre i dodajte sok od limuna. Svaki list za štrudl izrežite na tri trake po dužini. Jednu traku premažite uljem pa na nju stavite drugu traku, ponovo nauljite, stavite filu, zamotajte u trokutiće i pržite u dubokom ulju, svaku stranu oko 3 minute dok pozlate i  postanu hrskave. Ocijedite ih na papirnatoj salveti..

Samosu možete pripremiti samo od povrća,  tako da meso zamijenite sa povrćem: narežite 1 mrkvu i 1 krumpir na sitne kockice, dodajte 1 šalicu smrznutog graška i dinstajte na luku, češnjaku i začinima (obavezno curry) oko pola sata podlijevajući jušnim temeljcem da povrće omekša. Zavite u tijesto i prepecite u ulju.


Slični članci: