"Alkarica" - kolekcija Etno butika Mara povodom 300. obljetnice Sinjske alke

Alkarica etno butik Mara

Kreacije Vesne i Marije Milković inspirirane alkarskim motivima oduševile su Viteško alkarsko društvo koje ih je uvrstilo u obilježavanje ove iznimno značajne svečanosti

Povodom 300. obljetnice Sinjske alke, modne dizajnerice Vesna i Marija Milković, poznatije kao Etno butik Mara, u Sinju će održati izložbu i modnu reviju. Izložba pod nazivom ALKARICA održat će se u prostorima Alkarskih dvora, Galerija Stipe Sikirice, u Sinju. Otvorenje će započeti večeras modnom revijom u 20 sati, a sama izložba bit će otvorena do 16. kolovoza.

Od samih početaka svog rada Vesna i Marija Milković koriste alkarske motive. Cijela priča započela je posjetom Sinju i obilaskom Muzeja cetinske krajine gdje su proučavale ornamentiku alkarske odore i hijerarhiju između samih alkara (alajčauša, vojvoda i sl).  A s obzirom da Vesna Milković ima korijene u sinjskom kraju razvila se ideja iz koje su nastali  divni modeli s alkarskim motivima.

Alkarica Etno butik Mara

„S obzirom da puno nastupamo vani, ponajviše u Švicarskoj i Njemačkoj, a svoj rad smo ove godine uspješno predstavili i u Rimu, jako nas je razveselio ovaj poziv da nastupimo na ''domaćem terenu''. Kolekcija Alkarica prvi je puta zakoračila na scenu na Zlatnoj Igli u Zagrebu 2014., a sada ide tamo gdje i pripada, kući u ponosni Sinj. Budući da je Alka tradicionalno događanje od velikog značenja te iznimna turistička atrakcija posebno nas veseli 300.-ta obljetnica  koja će sigurno okupiti publiku iz cijeloga svijeta: naše iseljenike, a i strance koji su nerijetko naši odani klijenti, s obzirom da smo dosta fokusirani na vanjsko tržište. Strancima je jako zanimljiva naša odjeća sa ornamentima iza kojih stoji neka priča iz kulture i prošlosti. Oni sa sobom ne odnose samo odjevni predmet već i dio naše bogate etnografske baštine. Na taj način se naši kaputi šeću po svjetskim gradovima i pripovjedaju priču o Sinju, Alkarima i nadmetanju kroz staru vitešku igru staru 300 godina“ izjavila je Vesna Milković iz Etno butika Mara povodom finalnih priprema za otvorenje izložbe.

Alkarica Etno butik Mara

Slični članci: