Dnevni meni: utorak, 24.4.2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: ZAPEČENE TIKVICE S MOZZARELLOM

Zapečene tikvice s mozzarellom
Zapečene tikvice s mozzarellom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 15-tak minuta

  • 2 tikvice
  • 2 mozzarelle
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar 

Tikvice uzdužno narežite na tanke šnitice i kratko prepecite (svaku stranu minutu – dvije) na grill tavi te ohladite. Posolite i poparite. Narežite mozzarellu na šnitice i stavite na papirnatu salvetu da se ocijede. Svaku šnitu mozzarelle zamotajte u šnitu prepečene tikvice i pričvrstite čačkalicom. Ponovo stavite na zagrijanu tavicu minutu, dvije da se malo zagrije, pokapajte maslinovim uljem i toplo poslužite.

glavno jelo: PILEĆA PRSA U UMAKU OD NARANČE uz pire krumpir
Jako fino i brzo gotovo jelo. Na vrhu je popularnosti u mojoj kući jer sve što je sa narančom i slatko moji klinci obožavaju.

Pileća prsa u umaku od naranča
Pileća prsa u umaku od naranča

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 min

  • 8 manjih šnicli od pilećih prsa
  • 1 žlica senfa
  • 1,5 dl sok od naranče
  • 1 naribana korica naranče
  • 2 dag smeđeg šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 4 dag putra
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica soli

Pileće filete malo stanjite, pospite ih solju s obiju strana, ostavite da odstoje 10tak minuta, pa premažite senfom. U većoj tavi zagrijte ulje i pola količine putra pa na laganoj vatri pecite piletinu s jedne i druge strane oko 8 minuta. Nakon toga piletinu izvadite na topli tanjur. U istu tavu stavite preostali putar, koricu naranče, narančin sok i šećer pa miješajući kuhajte oko 3 do 4 minute. Dodajte škrobno brašno pomiješano s malo vode i na kraju tanke šnite oguljene naranče. Kratko prokuhajte i po potrebi umak razrijedite vodom te dodatno posolite. Šnicle od pilećih prsa složite na zagrijani tanjur, na svaki stavite kolutić naranče i sve prelijte vrućim umakom.

PIRE KRUMPIR

Pire krumpir
Pire krumpir

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 1 kg krumpira
  • 3 – 4 dl toplog mlijeka
  • ½ dl kiselog vrhnja
  • 2 - 3 žlice omekšanog putra
  • muškatni oraščić
  • sol
  • 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)

Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi (15-tak minuta). Ocjedite i sa drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer, pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji.

*Umjesto mlijeka i kiselog vrhnja, možete staviti i slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje

desert: BAKINE KNEDLE SA ŠLJIVAMA/MARELICAMA

Bakine knedle sa šljivama
Bakine knedle sa šljivama

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 4 - 5 krumpira
  • 7 dag putra
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 35 dag brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • šljive ili marelice
  • šećer (može i smeđi) 
  • vanilin šećer
  • prezle ili mljeveni keksi
  • putar za prezle

Skuhajte krumpir u ljusci i ogulite ga. Dodajte putar i napravite pire, ohladite ga i dodajte 3 jaja. Dobro ih izmiješajte, malo posolite i dodajte brašno. Šljive ili marelice razrežite, izvadite koštice i umjesto koštica stavite žlicu šećera i malo vanilin šećera, te ih zatvorite. Uzmite tijesta koliko je velika i šljiva te je omotajte s tijestom i oblikujte lopticu.  U lonac do pola ulijte vode, zakuhajte, posolite, dodajte malo putra i kuhajte knedle par minuta, dok ne isplivaju na površinu. Skuhane knedle vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na tavicu u kojoj na putru prepržite prezle ili mljevene kekse da dobiju lijepu zlatnožutu boju. Uvaljajte ih u prezle potresanjem tavice. Servirajte tople i posipajte sa šećerom i cimetom.

*Umjesto šljiva ili marelica možete stavljati i smjesu od sira (sir, jaje, šećer, vanilin šećer).

Autor: Suzy JosipovićDatum: 24.4.2012.Foto izvor:


Slični članci: