Dnevni meni: subota, 5.svibanj, 2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: PRŽENE PROLJETNE ROLADICE (SPRING ROLLS), Kina

Proljetne rolade
Proljetne rolade

Ne poznajem nikoga tko ne voli ovo poznato azijsko predjelo, al znam da moj suprug uvijek kad jedemo u azijskim restoranima naruči barem 2 porcije... da mu nije neugodno, naručio bi on i više... kod kuće je opušten...

Sastojci za 10 komada

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat

  • 6 listova tijesta za savijače
  • 20 dag mljevenog junećeg buta
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 bjelanjak
  • 1 žumanjak
  • ulje za prženje
  • sol
  • papar

Meso prodinstajte na luku, posolite i popaprite te dodajte peršin. Smjesu ohladite, pa u nju umiješajte bjelanjak. Dvije kore premažite uljem, položite jednu na drugu i punite gotovom smjesom, pa uvijte. Najbolje je rezati je na dužinu 5 cm. Roladice premažite kistom umočenim u žumanjak i ispržite u dubokom ulju.

*Proljetne roladice možete napraviti od raznih kombinacija: mljevenog mesa i raznog povrća vrlo tanko narezanog, samo sa povrćem, sa piletinom, sa škampima...

glavno jelo: PILE S ANANASOM, Kina

Piletina s ananasom
Piletina s ananasom


Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat

  • 1 pile od 1 kg
  • ½ kg ananasa
  • limunov sok
  • 2 žlice bijelog vina
  • 1 mrkva (sitno narezana)
  • 12 zrelih šljiva (narezane po pola)
  • 1 žličica rižinog brašna
  • ½ l soka od ananasa
  • ⅛ l umaka od soje
  • 1 jaje
  • 1 šalica rižina brašna
  • 1 šalica ulja
  • sol

Pile očistite i izvadite kosti pa izrežite u komadiće veličine 1 cm. I ananas narežite na takve komadiće. Sve marinirajte u soli, limunovu soku i bijelom vinu. U posebnoj tavi napravite umak - prepržite pileću kožu sa mrkvom i raspolovljenim šljivama, zgusnite s malo rižina brašna, zalijte sokom od ananasa i umakom od soje te kuhajte pola sata miješajući i pasirajući vilicom.
Marinirano pile i ananas umočite u tučeno jaje pa u rižino brašno i pecite u vrelom ulju dok ne požute. Prelijte umakom i poslužite vruće.

desert: KINESKI POHANI SLADOLED

Kineski pohani sladoled
Kineski pohani sladoled

Ovaj desert moji klinci obožavaju! Može i od čokolade, ali od vanilije je najukusniji...

  • 1 kg sladoleda od vanilije
  • 10 dag oštrog brašna
  • 2 jaja
  • 10 dag prezli
  • 4 dl ulja za prženje

Od zamrznutog sladoleda oblikujte kuglice, stavite ih u posudu i vratite u zamrzivač. Kad se zamrznu, uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i u prezle. U woku zagrijte ulje i kratko uronite zamrznute kuglice.

*Ako želite impresionirali goste, pri serviranju za stolom, prelite ih s malo alkohola i zapalite pa brzo preokrenite.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 5.5.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti. Pohani sladoled: Thinkstockphotos


Slični članci: