juha: BAKINA FALŠ JUHA
Ovo je bila jedna od prvih juha koje sam naučila spremati, jer ju je Sarah voljela kad je bila mala... Kad u kući nemate mesa, a svi očekuju toplu juhicu, falš juha je idealna. Toliko je fina da nitko neće ni primijetiti da nije od mesa...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
- 2 – 3 krumpira
- 3 – 4 mrkve
- 1-2 peršina
- ½ celera
- 1 – 2 paradajza
- 1 luk
- ulje
- voda
- sol
- papar
Podinstajte sitno narezani luk na malo ulja, dodajte na sitno narezano povrće, krumpir narezan na kockice, dinstajte nekoliko minuta pa dodajte vodu. Posolite i popaprite. Juha neka kuha na laganoj vatri. Prema potrebi dodajte još malo vode. Kad je povrće mekano, procijedite juhu kroz cjedilku, a povrće protisnite žlicom kroz cjediljku, da juha postane gusta. Zakuhajte tjesteninu u juhi ili dodajte kockice starog kruha prethodno popržene na malo putra.
glavno jelo: BAKINE KRPICE S KRUMPIROM – GRANADIR-MARŠ
Granadir ili grenadir marš, kako još zovu krpice sa krumpirom, je staro zagrebačko jelo, brzo se priprema, zasitno je i jeftino, a vrlo, vrlo ukusno. Podsjeća me na moju baku Anđelu koja mi je to često pravila... Navodno je grenadir marš nekada bila vojnička hrana u centralnoj i istočnoj Europi, otuda i ime Grenadier March. To je bilo jedno od prvih jela koje sam naučila praviti... samo sa dosta špeka, koje ovom jelu daje posebnu slast.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 40 - 50 dag krpica
- 40 dag krumpira (kuhan, oguljen i narezan na šnitice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- špek (narezan na kockice)
- žličica crvene paprike
- peršin - za posipati
- putar ili ulje
- sol
- papar
U posoljenoj vodi skuhajte krumpir u ljusci. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na tanke šnitice. Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru podinstajte luk i dodajte narezan kuhani krumpir, špek narezan na kockice, žličicu crvene paprike, posolite i popaprite. Dodajte skuhane krpice i zajedno promiješajte na vatri minutu, dvije. Pospite peršinom.
desert: MAMIN SLATKI ŠTRUDL SA SIROM
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 200C
Tijesto:
- 25 dag brašna
- ulje
- sol
- mlaka voda
- 1 jaje (može i ne mora)
- paket listova za štrudl (6 – 8 kora)
- ½ kg sira
- 3 - 4 jaja
- 1 vrhnje (može i ne mora)
- 10 dag šećera
- 10 dag putra
- grožđice, pinjoli, ušećerena limunova korica, naribana limunova korica (prema želji)
Zagrijte pećnicu na 200C. Umiješajte filu od malo omekšanog putra, žumanjaka, sira (po želji malo vrhnja), grožđica, limunove korice i pošećerite. Dodajte snijeg od bjelanjka. Promiješajte i razvucite smjesu po korama koje lagano namažite omekšanim putrom. Zamatajte i slažite u namašten pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 25.4.2012.Fotografije su zaštičene autorskim pravom pa ih nije dozvoljeno koristiti.