Dnevni meni: srijeda, 25.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

juha: BAKINA FALŠ JUHA

Bakina falš juha
Bakina falš juha

Ovo je bila jedna od prvih juha koje sam naučila spremati, jer ju je Sarah voljela kad je bila mala... Kad u kući nemate mesa, a svi očekuju toplu juhicu, falš juha je idealna. Toliko je fina da nitko neće ni primijetiti da nije od mesa...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 2 – 3 krumpira
  • 3 – 4 mrkve
  • 1-2 peršina
  • ½ celera
  • 1 – 2 paradajza
  • 1 luk
  • ulje
  • voda
  • sol
  • papar

Podinstajte sitno narezani luk na malo ulja, dodajte na sitno narezano povrće, krumpir narezan na kockice, dinstajte nekoliko minuta pa dodajte vodu. Posolite i popaprite. Juha neka kuha na laganoj vatri. Prema potrebi dodajte još malo vode. Kad je povrće mekano, procijedite juhu kroz cjedilku, a povrće protisnite žlicom kroz cjediljku, da juha postane gusta. Zakuhajte tjesteninu u juhi ili dodajte kockice starog kruha prethodno popržene na malo putra. 

glavno jelo: BAKINE KRPICE S KRUMPIROM – GRANADIR-MARŠ

Granadir ili grenadir marš, kako još zovu krpice sa krumpirom, je staro zagrebačko jelo, brzo se priprema, zasitno je i jeftino, a vrlo, vrlo ukusno. Podsjeća me na moju baku Anđelu koja mi je to često pravila... Navodno je grenadir marš nekada bila vojnička hrana u centralnoj i istočnoj Europi, otuda i ime Grenadier March. To je bilo jedno od prvih jela koje sam naučila praviti... samo sa dosta špeka, koje ovom jelu daje posebnu slast.

Krpice s krumpirom
Krpice s krumpirom

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 40 - 50 dag krpica
  • 40 dag krumpira (kuhan, oguljen i narezan na šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • špek (narezan na kockice)
  • žličica crvene paprike
  • peršin  - za posipati
  • putar ili ulje
  • sol
  • papar

U posoljenoj vodi skuhajte krumpir u ljusci. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na tanke šnitice. Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru podinstajte luk i dodajte narezan kuhani krumpir, špek narezan na kockice, žličicu crvene paprike, posolite i popaprite. Dodajte skuhane krpice i zajedno promiješajte na vatri minutu, dvije. Pospite peršinom.

desert: MAMIN SLATKI ŠTRUDL SA SIROM

Slatki štrudl sa sirom
Slatki štrudl sa sirom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 25 dag brašna
  • ulje
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)
  • paket listova za štrudl (6 – 8 kora)
  •  
  • ½ kg sira
  • 3 - 4 jaja
  • 1 vrhnje (može i ne mora)
  • 10 dag šećera
  • 10 dag putra
  • grožđice, pinjoli, ušećerena limunova korica, naribana limunova korica (prema želji)

Zagrijte pećnicu na 200C. Umiješajte filu od malo omekšanog putra, žumanjaka, sira (po želji malo vrhnja), grožđica, limunove korice i pošećerite. Dodajte snijeg od bjelanjka. Promiješajte i razvucite smjesu po korama koje lagano namažite omekšanim putrom. Zamatajte i slažite u namašten pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 25.4.2012.Fotografije su zaštičene autorskim pravom pa ih nije dozvoljeno koristiti.