Dnevni meni: petak, 4. svibanj, 2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Sushimi od lososa
Sushimi od lososa

predjelo: SASHIMI OD TUNE ILI LOSOSA

Često u menijima nailazim da sirovu ribu nazivaju karpačom (carpaccio), što je krivo, jer se carpaccio odnosi samo na sirovo meso. Jelo od sirove ribe naziva se sashimi. Radi se isključivo od svježe sirove ribe, jer je njihova svježina i kvaliteta ribe od presudne važnosti za sam okus jela.  Riba mora biti vlažna, sjajne kože i čvrstog mesa. Miris ribe mora imati miris mora, a ne nikako opor i sumnjiv miris. Pitajte prodavača ribe koji je dio ribe najbolji i najmekaniji za sashimi.  Itadakemasu! (na japanski: Dobar tek!)

  • 1 komad svježe tune ili lososa, lignje ili koje druge ribe
  • japanska rotkvica – za ukras
  • japanski peršin - za ukras

Sashimi je sirova riba (tuna, losos, lignja ili koja druga riba) narezana na vrlo tanke šnite. Sa oštrim nožem komad tune narežite na jednake šnitice i servirajte na japansku rotkvu i japanski peršin Chiso (ili bilo koju drugu salatu).

Škampi na buzaru
Škampi na buzaru

glavno jelo: ŠKAMPI NA BUZARU

Moje omiljeno jelo. Obožavam buzaru, kao i svi moji ukućani. Pogotovo Sarah koja je jede minimalno sat vremena jer pocucla svaki i najmanji dio raka, klješta - sve. Uživaju „točati“ kruh u saftu i igraju se čisteći škampe... Kad vidim kako netko jede škampe jedeći samo repove, muka mi je... Čar je „pocuclati“ cijeli škamp i izvaditi meso iz kliješta...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 1 – 1,30 kg škampa
  • 1 luk (sitno nasjeckan)  
  • 4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)  
  • 15 g konzerviranog paradajza
  • prezle
  • peršin (sitno nasjeckan)  
  • ružmarin
  • 2-4 dl bijelog vina
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • papar
  • sol

Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk da zažuti. Dodajte češnjak, paradajz, prezle, peršin, malo ružmarina, papar i sol. Dodajte škampe i zalijte vinom. Kad vino ishlapi, dodajte vode i pokriveno kuhajte na slaboj vatri 20-tak min. Na kraju posipajte nasjeckanim peršinom.

Ledeni vjetar s jagodama
Ledeni vjetar s jagodama

desert:  LEDENI VJETAR S JAGODAMA

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Vrijeme hlađenja: 2 sata

  • 3 gotove beze kore (kupite ih u svakoj boljoj slastičarnici)

Žuta krema:

  • 9 žumanjka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 1 putar
  • ½ l tučenog slatkog vrhnja
  • jagode, banane, kivi ili po želji drugo voće
  • limunov sok

 Žuta krema: Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i vanilin šećer te kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne. Ohladite je, pa dodajte putar i pjenasto je izradite.

Svaku beze koru premažite žutom kremom.

Narežite jagode ili neko drugo voće na šnitice i pokapajte limunom da ne potamne. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. Na podlogu za tortu stavite jednu koru premazanu žutom kremom. Zatim složite red jagoda i prekrijte trećinom šlaga. Stavite slijedeću koru. Postupak ponovite do posljednjeg sloja šlaga. Cijelu tortu izvana premažite šlagom i ohladite u hladnjaku.

*Umjesto žumanjaka možete staviti i puding od vanilije.

*Također, umjesto žute kreme možete otopiti 2 bijele čokolade na pari i s njima premazati kore.  

*Ledeni vjetar možete prirediti i sa kesten pireom – umjesto žute kreme i voća, slažite kore od bjelanjaka, kesten pire i šlag.

Ako želite, možete i sami napraviti kore od bjelanjka:  

  • 9 bjelanjka
  • 30 dag šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa ili limunov sok

Zagrijte pećnicu na 150C.

Biskvit: umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i jušnu žlicu jabučnog octa ili soka od limuna te još miksajte. Podijelite smjesu na 3 djela i svaku ispecite posebno ili jednostavnije:

Sipajte smjesu na masni papir u četvrtasti veliki kalup od pećnice i pecite u zagrijanoj pećnici oko 1 sat.  Ohlađenu koru lagano odvojite od masnog papira, pa je prerežite na 3 jednaka djela.