juha: MAMINA PILEĆA JUHA
Nedjelja nije nedjelja bez fine domaće juhice...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
- 80 dag piletine (izrezana na manje komade)
- 20 dag korijenastog povrća (mrkva, peršin, celer, korabica)
- paradajz
- pola paprike
- kokošja kocka za juhu (nije nužno)
- luk
- ulje
- sol
- papar u zrnu
Na malo ulja dinstajte piletinu i pola naribane mrkvice. Dodajte hladnu vodu i svo povrće. Posolite, popaprite, dodajte kocku za bolji okus i na laganoj vatri kuhajte dva sata. Ocijedite i u ocijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance, griz knedle, taranicu ili sl. Prema želji u ocijeđenu juhu dodajte kokošje meso rezano na kockice i povrće.
*Pileću juhu možete napraviti i na drugi način tako da komade pileta odmah stavite u hladnu vodu i kuhate, bez prethodnog dinstanja na ulju.
glavno jelo: MAMINI FAŠIRANI ŠNICLI
„Popularne“ mamine „faširance“ obožavamo i to uz pire krumpir i domaću šalšu.
Smjesa:
- 1 kg mljevene junetine ili puretine
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 3 - 4 sredine šnita starog kruha
- 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 - 3 jaja
- ulje – za prženje
- brašno – za uvaljat meso
- sol
- papar
Na malo ulja podinstajte sitno narezani luk te ga ohladite. Stari kruh namočite u vodu pa rukama dobro ižmičite. Mljevenom mesu dodajte dinstani luk, ižmikani stari kruh, zgnječeni češnjak, jaja, sitno narezani list peršina, prstohvat soli i papra. Sve dobro izmiješajte, oblikujte male loptice, uvaljajte ih u brašno i pržite na ulju.
prilog: PIRE KRUMPIR
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 1 kg krumpira
- 3 – 4 dl toplog mlijeka
- ½ dl vrhnja
- 2 - 3 žlice omekšanog putra
- muškatni oraščić
- sol
- 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)
Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi (15-tak minuta). Ocjedite i sa drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer, pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji.
*Umjesto mlijeka i kiselog vrhnja, možete staviti i slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje
prilog 2: MAMINA ŠALŠA
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 80 minuta i više
- 1 kg oguljenog paradajza (paradajz zarežite u obliku križa, uronite u vrelu, pa u hladnu vodu i ogulite)
- 2 - 3 luka (sitno nasjeckanog) -može i ne mora
- 2 - 3 češnja češnjaka (sitno narezana)
- 3 dl bijelog vina – može i ne mora
- ružmarin
- 2 lovora – može i ne mora
- 1 žličica šećera
- bosiljak (sitno nasjeckan)
- 1,5 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Na ulju do pola podinstajte luk, dodajte češnjak i oguljeni paradajz. Dinstajte pola sata, zatim dodajte vino, lovor, ružmarin, malo šećera, posolite, popaprite i dinstajte još pola sata na najslabijoj vatri. Na kraju dodajte nasjeckani bosiljak.
*Šalšu možete pripremitii samo sa češnjakom, bez luka.
desert: BISKVIT U ZDJELI
Omiljena poslastica cijele moje obitelji. Mama ga je često radila... Svaki put bi uz bijelu kremu stavila drugačiji domaći đem. Svi ukućani i dan danas obožavaju biskvit u zdjeli. Moj favorit je – đem od marelice.
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup iz pećnice
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 6 ravnih žlica štaub šećera
- 1 žlica ruma
- 6 ravnih žlica glatkog brašna
- prašak za pecivo (na vrh noža)
Krema:
- 3 žumanjka
- 6 ravnih žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 6 dl mlakog mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Posebno žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 min. Izvadite iz kalupa na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.
Krema: žumanjke pomiješajte s šećerom, dodajte 1 žlicu brašna i sipajte u 6 dl mlakog mlijeka. Miksajte dok se krema ne zgusne.
U međuvremenu grožđice namočite u rumu. U zdjelu slažite biskvit narezan na trake. Na biskvit namažite zagrijani i malo otopljeni pekmez od marelica, pospite grožđicama, poškropite rumom i prelite sa kremom. Tako slažite i drugi i treći red. Na vrh izlite preostalu kremu. Dodajte na vrh šlag i pospite ribanu čokoladu.
Autor: Suzy JosipovićDatum: 28.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.