Dnevni meni: nedjelja, 29.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

juha: MAMINA PILEĆA JUHA

Mamina pileća juha
Pileća juha

Nedjelja nije nedjelja bez fine domaće juhice...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 2 sata

  • 80 dag piletine (izrezana na manje komade)
  • 20 dag korijenastog povrća (mrkva, peršin, celer, korabica)
  • paradajz
  • pola paprike
  • kokošja kocka za juhu (nije nužno)
  • luk
  • ulje
  • sol
  • papar u zrnu 

Na malo ulja dinstajte piletinu i pola naribane mrkvice. Dodajte hladnu vodu i svo povrće. Posolite, popaprite, dodajte kocku za bolji okus i na laganoj vatri kuhajte dva sata. Ocijedite i u ocijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance, griz knedle, taranicu ili sl. Prema želji u ocijeđenu juhu dodajte kokošje meso rezano na kockice i povrće.

*Pileću juhu možete napraviti i na drugi način tako da komade pileta odmah stavite u hladnu vodu i kuhate, bez prethodnog dinstanja na ulju.

glavno jelo: MAMINI FAŠIRANI ŠNICLI

Faširani šnicli
Faširani šnicli

„Popularne“ mamine „faširance“ obožavamo i to uz pire krumpir i domaću šalšu.

Smjesa:

  • 1 kg mljevene junetine ili puretine
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 3 - 4 sredine šnita starog kruha
  • 1 češanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 jaja
  • ulje – za prženje
  • brašno – za uvaljat meso 
  • sol
  • papar

Na malo ulja podinstajte sitno narezani luk te ga ohladite. Stari kruh namočite u vodu pa rukama dobro ižmičite. Mljevenom mesu dodajte dinstani luk, ižmikani stari kruh, zgnječeni češnjak, jaja, sitno narezani list peršina, prstohvat soli i papra. Sve dobro izmiješajte, oblikujte male loptice, uvaljajte ih u brašno i pržite na ulju.

prilog: PIRE KRUMPIR

Pire krumpir
Pire krumpir

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 1 kg krumpira
  • 3 – 4 dl toplog mlijeka
  • ½ dl vrhnja
  • 2 - 3 žlice omekšanog putra
  • muškatni oraščić
  • sol
  • 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)

Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi (15-tak minuta). Ocjedite i sa drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer, pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji.

*Umjesto mlijeka i kiselog vrhnja, možete staviti i slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje

prilog 2: MAMINA ŠALŠA

Domaća šalša
Šalša

Za 5  osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 80 minuta i više

  • 1 kg oguljenog paradajza (paradajz zarežite u obliku križa, uronite u vrelu, pa u hladnu vodu i ogulite)
  • 2 - 3 luka (sitno nasjeckanog) -može i ne mora
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno narezana)
  • 3 dl bijelog vina – može i ne mora
  • ružmarin
  • 2 lovora – može i ne mora
  • 1 žličica šećera
  • bosiljak (sitno nasjeckan)
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Na ulju do pola podinstajte luk, dodajte češnjak i oguljeni paradajz. Dinstajte pola sata, zatim dodajte vino, lovor, ružmarin, malo šećera, posolite, popaprite i  dinstajte još pola sata na najslabijoj vatri. Na kraju dodajte nasjeckani bosiljak.

*Šalšu možete pripremitii samo sa češnjakom, bez luka.

 desert: BISKVIT U ZDJELI

Biskvit u zdjeli
Biskvit u zdjeli

Omiljena poslastica cijele moje obitelji. Mama ga je često radila... Svaki put bi uz bijelu kremu stavila drugačiji domaći đem. Svi ukućani i dan danas obožavaju biskvit u zdjeli. Moj favorit je – đem od marelice.

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup iz pećnice

Biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 ravnih žlica štaub šećera
  • 1 žlica ruma
  • 6 ravnih žlica glatkog brašna
  • prašak za pecivo (na vrh noža)

Krema:

  • 3 žumanjka
  • 6 ravnih žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • 6 dl mlakog mlijeka

Zagrijte pećnicu na 180C.

Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Posebno žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 min. Izvadite iz kalupa na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.

Krema: žumanjke pomiješajte s šećerom, dodajte 1 žlicu brašna i sipajte u 6 dl mlakog mlijeka. Miksajte dok se krema ne zgusne.

U međuvremenu grožđice namočite u rumu. U zdjelu slažite biskvit narezan na trake. Na biskvit namažite zagrijani i malo otopljeni pekmez od marelica, pospite grožđicama, poškropite rumom i prelite sa kremom. Tako slažite i drugi i treći red. Na vrh izlite preostalu kremu. Dodajte na vrh šlag i pospite ribanu čokoladu.

Autor: Suzy JosipovićDatum: 28.4.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.